Аналітик: халвінг спричинив капітуляцію біткоїн-майнерів

Ончейн-аналітик Алі Мартінез висловив упевненість, що зниження рентабельності видобутку біткоїна внаслідок квітневого халвінгу викликало «хвилю капітуляцій» майнерів.

До свого допису в X експерт прикріпив графік середньої вартості видобутку одного біткоїна — 12 червня показник сягнув ~$74 600. Того ж дня цифрове золото перебувало на позначках поблизу $68 000.

Середня вартість видобутку біткоїна. Джерело: MacroMicro.

Таким чином, останнім часом більшості майнерів добувати біткоїн просто невигідно. Можна припустити, що вдається залишатися рентабельними здебільшого великим компаніям, з доступом до «дешевої розетки» та/або зі значною фінансовою «подушкою», сформованою до зменшення нагороди за видобутий блок з 6,25 BTC до 3,125 BTC.

Графік нижче — «Стрічка складності», яка з початку травня вказує на капітуляцію майнерів.

Джерело: LookIntoBitcoin.

Це означає, що витрати на обслуговування обладнання та витрати на електроенергію протягом кількох місяців перевищують ціну видобутої криптовалюти. Іншими словами, індикатор вказує на відключення вагомої частини обладнання від мережі.

Наступний графік ілюструє припинення зростання хешрейту після халвінга і перші ознаки розвороту багаторічного тренду. Це також підтверджує тезу про вихід з гри значної частини майнерів.

Згладжений 7-денною ковзною середньою показник хешрейту біткоїна. Джерело: Coin Metrics.

Наочний і графік, що ілюструє падіння хешпрайса з моменту халвінгу:

Динаміка хешпрайса біткоїна. Джерело: Hasrate Index.

З моменту останнього халвінгу добовий показник впав з ~$0,17 до $0,056 за кожен терахеш потужності.

Раніше засновник Capriole Investments Чарльз Едвардс побачив у «Стрічці складності» сигнал про купівлю цифрового золота.

Остання капітуляція майнерів спостерігалася 2023 року, коли біткоїн торгувався на позначках близько $20 000, зазначив експерт.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK