Віталік Бутерін поділився поглядом на майбутнє екосистеми Ethereum

Створення незалежного відкритого стека з блоками у вигляді ENS, варіантами Proof-of-Humanity і POAP для конкуренції з Web2.0-гігантами — те, що може надихати. Про це для BlockWorks заявив співзасновник Ethereum Віталік Бутерін.

Експерт поскаржився, що багато проєктів зараз «недостатньо винахідливі».

«DeFi „крутий“, NFT — новий примітив, але продовження чогось, що має історію, а використання криптовалюти для платежів — звичне. Це окремі елементи, які розроблені таким чином, щоб вписуватися в колишню екосистему», — пояснив Бутерін.

На відміну від перерахованого вище те, що «викликає збудження» – децентралізована соцмережа Farcaster. Це схожий на Twitter протокол на базі OP Mainnet із супутнім мобільним додатком Warpcast. Наразі проєкт представлений в альфа-версії.

Поряд з Lens від Aave в мережі Polygon, Farcaster і аналогічні соціальні сервіси використовують криптоінструменти для конкуренції з централізованими платформами.

«Подивімось, як далеко ми зможемо просунутися в цьому напрямку. У майбутньому проєкти можуть бути пов’язані з іншими елементами простору. Наприклад, створення рішення проти атаки Сивілли: 894 лайки — це 894 людини, а не 894 акаунти, які всі контролюються Кремлем», — пояснив Бутерін.

За словами співзасновника Ethereum, засновані на криптографії протоколи потенційно можуть бути більш децентралізованими, зберігати конфіденційність і бути безпечнішими, як порівняти з Web2.

Експерт сподівається, що в майбутньому з’явиться відкритий технологічний стек, який конкуруватиме з Google і Twitter без виходу за межі централізованих систем на кшталт інтеграції WeChat, Alipay і CBDC у Китаї.

Бутерін запропонував поступовий процес залучення нових користувачів Web3 через створення Ethereum-адрес, спочатку контрольованих знайомим сервісом, на кшталт Gmail.

Відмінність полягатиме в тому, що сервіс залучить абстракцію облікового запису. Це надасть користувачам можливість стати власниками, коли вони будуть готові застосовувати більш криптонативні підходи.

«Дайте людям можливість спуститися сходами децентралізації. Потім дійсно опинитися в цьому повністю незалежному стеку, який насправді працює разом — усі різні частини всередині нього», — сказав він.

Нагадаємо, нещодавно Бутерін згадав Farcaster після того, як став жертвою злому акаунта в X шляхом підміни SIM-карти.

Раніше співзасновник Ethereum став співавтором статті про альтернативу Tornado Cash.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK