Біткоїн-майнери назвали халвінг тестом на ефективність

Глави майнінгових компаній припустили, що халвінг біткоїна завдасть шкоди дрібним і менш ефективним підприємствам, але не стане проблемою для солідних гравців. Про це пише Cointelegraph.

Зниження нагороди за блок, як очікується, істотно вплине на доходи і прибутковість видобувачів криптовалюти.

Менеджмент у галузі вважає, що в цій ситуації вирішальне значення матимуть ефективність і масштаб операцій, оскільки майнерам доведеться боротися за частку в зменшеній винагороді.

Директор з розвитку Marathon Digital Адам Свік заявив виданню, що халвінг буде перевіркою, яка дасть змогу виявити найефективніші та найкраще фінансовані підприємства. Один з найбільших публічних майнерів у Північній Америці активно веде підготовку до цього стрес-тесту.

“Хоча безпосереднім ефектом є зниження винагород і прибутковості, ці компанії, як правило, більш стійкі, з огляду на їхній більший доступ до капіталу та ефективні операції”, – пояснив Свік.

Він припустив, що більш дрібні та низькорентабельні підприємства можуть взагалі не пережити халвінг.

За словами співзасновника OceanBit Майкла Беннета, також на перший план виходять грамотне управління балансом і структурою капіталу.

“Майнінгові компанії з борговим тягарем і цінними паперами з терміном погашення, що наближається, продаватимуть акції у своїх цілях, оскільки ми продовжуємо долати історичні максимуми, щоб скоротити обслуговування кредитів після халвінгу, коли конкуренція посилиться й операційна ефективність стане королем”, – сказав він.

CEO Stronghold Digital Mining Грег Бірд зазначив, що халвінг історично змушував майнерів пристосовуватися до умов низької рентабельності, переходячи на більш ефективне обладнання. Він припустив, що багатьом добувачам для цього доведеться конвертувати свої біткоїн-резерви у фіат для оплати покупок.

Свік зробив аналогічний прогноз, додавши, що максимуми першої криптовалюти тимчасово збільшили прибуток і попит на послуги, але пізніше це перетвориться на фактор тиску.

“Якщо майнери не накопичили достатніх ресурсів, щоб витримати халвінг, ми, ймовірно, побачимо, як деякі організації розпродають свої резерви BTC або навіть у крайніх випадках відмовляються від операційних майданчиків для збереження капіталу”, – вважає Свік.

Скорочення хешрейту, консолідація галузі та надії на зростання ціни

На думку CEO Stronghold, підготовка до халвінгу вже призвела до “четвертування економіки майнінгу”, оскільки низка гравців нарощувала потужність обладнання поза зв’язком зі зростанням ціни активу.

У результаті хешрейт блокчейна з початку 2023 року стійко оновлює максимуми, досягнувши у березні 2024 року позначки 626 EH/s (7 DMA).

Топменеджер упевнений, що ситуація зміниться, тому що робота частини обладнання виявиться нерентабельною.

“Я очікую, що хешрейт впаде після халвінга, оскільки менш ефективні установки будуть відключені. Питання в тому, якими будуть масштаби цього зниження?”, – додав він.

За оцінкою фахівців Galaxy Digital, приблизно 15-20% сукупного обсягу обчислювальних потужностей мережі біткойна виявляться нерентабельними після скорочення нагороди за блок.

Директор з розвитку Marathon зауважив, що підготовка до халвінгу надала широкі можливості для нарощування майнінгових потужностей.

У січні компанія закрила угоду з придбання двох дата-центрів на 390 МВт у Generate Capital.

У березні Marathon уклала остаточну угоду про купівлю майданчика у Applied Digital Corporation на 200 МВт. Передбачається, що контроль над підприємством дасть змогу компанії знизити собівартість видобутку біткоїна в ньому приблизно на 20%.

У листопаді 2023 року Marathon запустила майнінговий дата-центр у Парагваї.

Свік прогнозує значну консолідацію в індустрії на тлі проблем із прибутковістю після халвінгу. Він також очікує побачити вдосконалення обладнання, укрупнення дата-центрів і появу рішень в енергетичній сфері, які дадуть змогу субсидувати витрати.

“Індустрія майнінгу, ймовірно, стане більш децентралізованою, оскільки учасники шукають унікальні енергоактиви і ситуації, в яких вони можуть виступати доданою вартістю для генеруючих підприємств, а не просто клієнтами”, – сказав представник Marathon.

Глава Stronghold згоден з тим, що майнери, які в змозі підтримувати низькі витрати, опиняться у виграші після халвінгу.

Бірд зазначив, що нещодавнє схвалення спотових біткоїн-ETF у США посилило існуючий дисбаланс між попитом і пропозицією.

Співзасновник OceanBit, зі свого боку, вказав у зв’язку з цим на значний потенціал зростання ціни криптовалюти. Він підкреслив, що тільки BlackRock і Fidelity накопичували в середньому по 5000 BTC на добу з моменту запуску біржових фондів.

“Оскільки щоденна емісія біткоїна під час халвінгу зменшиться з 900 до 450, за умови, що глобальний попит залишиться постійним або збільшиться, ми побачимо продовження зростання ціни”, – упевнений Беннет.

Нагадаємо, на тлі поліпшення динаміки ринку аналітики Bernstein підвищили свій прогноз для біткоїна до $90 000 до кінця року.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK