Canon вийде на ринок обладнання для виробництва передових чипів

Відома своїми камерами і принтерами японська компанія Canon представила рішення, яке допоможе у виробництві найсучасніших напівпровідникових компонентів. Про це повідомляє CNBC.

Система наноімпринтної літографії (NIL) від фірми покликана кинути виклик обладнанню нідерландської компанії ASML, яка домінує в секторі EUV-технології.

Установки від ASML використовуються у виробництві найпередовіших чипів на кшталт 3-нм процесорів A17 Pro для iPhone 15 Pro і Pro Max від Apple, здатних обробляти запити штучного інтелекту.

Тайванська компанія TSMC, що виробляє цей CPU, як і південнокорейський концерн Samsung, анонсували серійний запуск 2-нм чипів у 2025 році.

У процесі літографії машини ASML використовують жорстке ультрафіолетове випромінювання. У Canon зазначили, що їхня установка не вимагає світла з певною довжиною хвилі, що знижує енергоспоживання.

Японська фірма розробляє свою NIL-технологію з 2004 року.

За словами експерта з індійського Інституту Такшашила, цей підхід за час свого існування не набув поширення у виробництві складних чипів. Частково це пов’язано з успіхами в сегменті EUV-машин на кшталт ASML.

У Canon стверджують, що їхня установка FPA-1200NZ2C здатна виробляти напівпровідники за техпроцесом 5 нм і може масштабуватися до 2 нм.

Устаткування для виробництва сучасних чипів втягнуте в технологічну битву між США і Китаєм через критичний характер напівпровідникових компонентів для таких галузей, як ШІ або військові додатки.

Сполучені Штати, за допомогою експортних обмежень і різних санкцій, прагнуть відрізати Китай від ключових чипів і виробничого устаткування, стримуючи другу за величиною економіку світу в технологіях, в яких вона вже вважається такою, що відстає.

Уряд Нідерландів заборонив ASML експорт EUV-обладнання в КНР. Canon не відповіла CNBC на запит про можливе постачання NIL-машин до країни.

Проте китайський виробник Huawei минулого місяця випустив новий смартфон із 7-нм чипом, що вважалося надзвичайно важким без рішень від ASML. Це викликало у Вашингтоні питання про те, як це можливо, і знову привернуло увагу до експортних обмежень.

Нагадаємо, що раніше Україна представила дорожню карту регулювання ШІ.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK