Chainalysis: санкції OFAC не змогли знищити Tornado Cash

Сервіс мікшування Tornado Cash продовжує функціонувати попри санкції Управління з контролю за іноземними активами США (OFAC), які відомство запровадило у серпні 2022 року. Про це йдеться в аналітичному звіті експертів Chainalysis.

У дослідженні «Як у 2022 році санкції вплинули на криптозлочинність» фахівці зазначають спад активності у користуванні міксером на 68% протягом перших 30 днів після заборони. Внаслідок санкцій OFAC вебсайт міксеру став недоступним, що ускладнило доступ до сервісу, однак вивести його з ладу регуляторам не вдалося.

«Жодна особа чи організація не може так легко «вимкнути» Tornado Cash, на відміну від централізованого сервісу. Це провокує питання щодо доцільності санкцій, спрямованих на протокол», – підкреслюється у звіті.

Обсяг цифрових активів, спрямованих на адресу Tornado Cash. Пунктирна лінія розмежовує періоди до санкцій та після. Дані: Chainalysis.

Згідно з ончейн-даними, за 60 днів до запровадження санкцій проти Tornado Cash 34% цифрових активів надійшло на адресу сервісу з нелегальних джерел [так у Chainalysis визначили транзакції, які пов’язані з незаконними організаціями, наприклад, даркнет-маркетплейсами].

Джерела надісланих коштів, спрямованих на адреси Garantex, даркнет-маркетплейс Hydra та Tornado Cash напередодні санкцій. Дані: Chainalysis.

За даними аналітиків, за зазначений період нелегальна активність криптовалютного міксеру пов’язана лише з двома видами злочинів: злами та сками. Викрадені кошти складають 99,7% нелегальних активів, надісланих на Tornado Cash.

Категорії фінансування незаконної діяльності. Дані: Chainalysis.

Нагадаємо, що ​​у серпні 2022 року OFAC запровадило санкції проти сервісу мікшування, а у Нідерландах заарештували розробника Tornado Cash Олексія Перцева.

Проти Мінфіну США подали позов, який підтримала криптобіржа Coinbase. З окремими звинуваченнями до суду звернулась організація з просування та захисту інтересів криптоіндустрії Coin Center.

У листопаді 2022 року відомство поновило санкції проти Tornado Cash, зазначивши його роль у фінансуванні ядерної програми Північної Кореї. У грудні суд у Нідерландах подовжив арешт Перцеву до 20 лютого 2023 року.

Читайте біткоїн-новини ForkLog UA у нашому Telegram — новини криптовалют, курси та аналітика.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK