CTO Bitfinex запропонував рішення для розширення можливостей біткоїна

Технічний директор біржі Bitfinex і CEO Tether Паоло Ардоіно розповів про перспективні рішення для мережі першої криптовалюти, які “змінять правила гри”, підвищуючи конфіденційність і швидкість транзакцій.

Драйвчейни

Експерт згадав поновлення дебатів щодо BIP-300, запропонованого 2017 року головою Layer 2 Labs Полом Шторцем.

У ньому описується застосування так званого драйвчейна – технології, яка дає змогу створювати сайдчени на основі першої криптовалюти. Транзакції в них не підписуються звичайним криптографічним ключем. Замість цього використовується об’ємна мультисиг-система, де кожен блок являє собою новий підпис.

Для створення такого “майстер-блоку” потрібно 13 150 з 26 300 підтверджень.

“Драйвчейни можуть змінити правила гри, оскільки вони скорочують час створення блоку, покращують приватність і дають змогу розробляти складніші смартконтракти. Однак вони вимагають внесення змін, що може поставити під загрозу стабільність основної мережі”, – заявив Ардоіно.

Згідно з технічним описом, BIP-300 робить наголос на повільні, прозорі та перевірені транзакції, які легко здійснити звичайним користувачам, але складно скомпрометувати зловмисникам.

Драйвчейни покликані “розвантажити” мемпул біткоїна. Виведення коштів з них здійснюється через форму “пакетів”, які об’єднують безліч окремих запитів в одну велику групу на L1.

Процес виглядає наступним чином:

  1. Переповнені ноди сайдчейна об’єднують запити на виведення коштів у великий набір.
  2. Сайдчейн визначає, в якому вигляді здійснити транзакцію.
  3. Обчислюється 32-байтовий хеш транзакції.
  4. Майнери підтверджують його протягом 3-6 місяців.

Технологія драйвчейнів дає змогу реалізовувати DeFi-рішення, а також створювати NFT, токени безпеки і стейблкоїни.

За словами техдиректора Bitfinex, драйвчейни прагнуть до оптимального балансу між забезпеченням безпеки і створенням нових нових функцій. Однак як і в більшості подібних рішень, найважливішим аспектом залишається захист активів під час передачі їх з основної мережі.

Оскільки впровадження технології вимагатиме внесення змін до Bitcoin Core, це може призвести до появи вразливостей, попередив Ардоіно. Проте, експерт зазначив, що драйвчейни потенційно дадуть додаткові стимули майнерам і рівномірно розподілять обчислювальні потужності в мережі.

RGB – стабільність

Технічний директор Bitfinex також розповів, що RGB являє собою “найкращу можливість” для випуску стейблкоїнів.

RGB – система смартконтрактів і оффчейн-протокол для біткоїна і мережі Lightning Network, яка дає змогу випускати цифрові активи на основі цифрового золота. Її створив 2016 року біткоїн-ентузіаст Джакомо Зукко як “систему активів, що не базується на блокчейні”, з використанням ранніх ідей розробника Bitcoin Core Пітера Тодда.

Ардоіно розглядає рішення як “законного наступника” мережі Omni після того, як Tether припинив використовувати його для випуску USDT.

“RGB насправді є найкращою можливістю мати сучасну, масштабовану систему смартконтрактів на стороні клієнта, яка дає змогу використовувати токени на базі біткоїна”, – пояснив він.

За словами Ардоіно, зараз Tether оцінює терміни можливого випуску USDT через RGB.

Неповороткий біткоїн

Попри широкий спектр можливостей, CTO Bitfinex зазначив, що мережа першої криптовалюти переживає “закостеніння”. З кожним днем вносити зміни в основний код стає дедалі складніше.

“Я впевнений, що дебати триватимуть доти, доки не буде досягнуто консенсусу щодо найкращого рішення для масштабування біткоїна. Зрештою обговорення – це добре, оскільки вони стимулюють інновації та зростання технології сайдчейнів”, – додав Ардоіно.

Важко сказати, яким буде масштабування біткоїна найближчими роками, тому що технологічні інновації відбуваються з непередбачуваною швидкістю, підсумував техдиректор.

Раніше команда Lightning Labs представила альфа-версію протоколу Taproot Assets v0.3 для основної мережі біткоїна. Рішення забезпечує емісію та управління фінансовими активами на кшталт стейблкоїнів.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK