Експерти Nansen дали ведмежий прогноз на 2023 рік

Базовим сценарієм на наступний рік є настання рецесії в економіці США та нової хвилі розпродажів на ринку акцій. У цих умовах криптовалюти будуть схильні до негативної переоцінки, попередили в Nansen.

Згідно з аналітиками, ситуацію може змінити лише зниження процентних ставок ФРС.

Експерти засумнівалися в зміцненні долара США, з яким асоціюються найменші ризики та падіння вартості цифрових активів. Поточне ослаблення нацвалюти США пояснили різким зниженням інфляції та очікуваннями відмови влади Китаю від політики «нульового ковіду».

За спостереженнями фахівців, ринок облігацій США сигналізує, що до травня 2023 Федрезерв може підняти ставку до 4,84% і в другому півріччі знизити її на 40 б. п.

У Nansen нагадали, що це суперечить характеру виступів глави ФРС Джерома Павелла. Представники ЦБ підкреслювали силу ринку праці та ризики недостатнього посилення політики перед загрозою інфляції.

Аналітики протестували модель індексів долара (DXY) та ділової активності (PMI), які мають сильну кореляцію. Вони дійшли висновку, що американська валюта, ймовірно, ще не досягла піку в умовах відсутності сильного «охолодження» економіки.

Дані: Nansen.

Не виправдалася також гіпотеза щодо капітуляції криптоінвесторів, що могло бути сигналом завершення ведмежого ринку. Із цією метою експерти проаналізували індекс на базі динаміки волатильності пут- і кол-опціонів на біткоїн та Ethereum, а також розроблений ними індикатор ризик-апетиту «розумних грошей».

Останній вийшов у зону «готовності до ризику» в травні 2022 року, тоді як перший усе ще залишається на протилежному полюсі.

Крім того, фахівці вирішили провести паралелі між ринками цифрових активів і акцій через збільшення з 2021 року кореляції між ними. Нормалізація співвідношення між преміями за ризик у цих класах активів у 2022 році підвищила прогностичну силу показника.

Фахівці нагадали, що у 2008 та 2020 роках премія за ризик в акціях підскакувала до 20% за середнього значення вище 5%. Наразі метрика знаходиться в діапазоні 8–9%.

Дані: Nansen.

«Ціни на криптовалюти відчують нову хвилю зниження в цьому циклі, перш ніж умови фінансування стануть більш сприятливими для обох класів активів», — підсумували фахівці.

Раніше аналітики Nansen назвали один із головних факторів колапсу FTX.

Читайте біткоїн-новини ForkLog у нашому Telegram — новини криптовалют, курси та аналітика.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK