Ексспівробітник Alameda розкрив причину падіння біткоїна на 87% у 2021 році

Збанкрутіла Alameda Research Сема Бенкмана-Фріда стояла за збоєм, через який курс біткоїна на біржі Binance.US у 2021 році короткочасно впав на 87%, стверджує колишній співробітник фірми.

12 жовтня 2021 року ціна першої криптовалюти на американській платформі Binance протягом хвилини звалилася з позначок вище за $65 700 до рівня $8200. Котирування швидко повернулися до колишніх значень. Інші ринки продовжували працювати нормально, зазнавши невеликого зниження курсу біткоїна в момент інциденту.

За заявою представника Binance.US, падіння було пов’язане з помилкою програмного забезпечення одного з інституційних клієнтів – його торговий алгоритм дав збій. Деякі трейдери засумнівалися, що подібне могла допустити автоматизована система.

Експрограміст Alameda Адітья Баратвадж розкрив неназваного раніше біржею клієнта і підтвердив думку скептиків – це була помилка ручного введення.

«Товстий палець» трейдера призвів до втрати десятків мільйонів

За його словами, більшість операцій фірми здійснювалася автоматизованими торговими системами. Таким чином, трейдери просто налаштовували для них алгоритми.

Однак виникали ситуації, на кшталт збою систем через волатильність ринку або можливостей арбітражу, коли угоди здійснювалися вручну.

Алгоритмічне ПЗ Alameda проходило перевірки працездатності, щоб ордери, які надсилаються, відповідали ринковим котируванням. Під час ручної торгівлі все було інакше, зазначив Баратвадж.

«Трейдер намагався продати „на новинах“ великий пакет BTC і відправив ордер через ручну торгову систему. Що вони упустили, так це те, що десятковий знак відхилився на кілька пробілів. Замість того, щоб продавати біткоїн за поточною ринковою ціною, вони ліквідували його за безцінь», — заявив програміст.

За його твердженням, втрати Alameda від помилки склали “десятки мільйонів” доларів.

Експрограміст: виправлення в ПЗ вносилися на ходу

Через те що помилка була ненавмисною, компанія просто впровадила додаткові перевірки працездатності для ручного трейдингу.

«В Alameda зазвичай так і було: ми чекали, поки що-небудь зламається, а потім поспішали це виправити», — розповів Баратвадж.

Фахівці компанії весь час продовжували впроваджувати перевірки працездатності систем, без яких будь-яка традиційна трейдингова фірма ніколи б не почала торгувати, підкреслив він.

“На думку Бенкмана-Фріда, вигода, яку ми отримували від швидкого просування, переважувала випадкові витрати від поганих перевірок ризиків, хакерських атак тощо. Це була його філософія роботи, і вона сприяла створенню культури, що процвітала в Alameda і FTX”, – підсумував Баратвадж.

Нагадаємо, Сему Бенкман-Фріду інкримінували 13 злочинів. Пізніше прокуратура зняла обвинувачення у фінансуванні деяких політиків у рамках угоди зі стороною захисту. Засновник FTX не визнав вину ні в одному з пунктів, в тому числі у підкупі китайського чиновника.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK