Невідома особа заробила $1 млн на несподіваному перезапуску Multichain

Після тимчасового припинення своєї роботи у липні, кросчейн-протокол Multichain відновив роботу на початку листопада, надавши можливість одному з користувачів заробити близько $1 мільйона на арбітражі. Про це повідомляє DL News.

Команда пояснила призупинення роботи у липні арештом генерального директора компанії Чжао Цзюня, який призвів до втрати доступу до гаманця. Проблеми в проєкті виникли ще в травні, і згодом кошти користувачів стали переказуватися на невідомі адреси.

1 листопада протокол тимчасово відновив обробку транзакцій на блокчейні Fantom. Приблизно о 9:40 UTC невідомий користувач успішно вивів WBTC на суму близько $1 мільйона в мережу Ethereum. Це була перша операція через Multichain за 117 днів.

Після цього користувач провів обміни у токенах WETH та USDT. Побачивши, що міст працює, десятки інших трейдерів розпочали його використовувати з невеликими сумами.

Приблизно через дві години роботи Multichain знову було призупинено.

Експерти висловили побоювання щодо часу операцій невідомого користувача та його співпраці з тими, хто перезапустив протокол.

О 9:23 UTC цей користувач отримав від Binance 1,2 мільйона токенів Fantom (FTM) на суму близько $280 000.

Потім він обміняв 500 000 FTM на «завернутий» біткоїн через DEX Spookyswap на блокчейні Fantom. Після перезапуску Multichain активи були негайно переведені в Ethereum.

Тим самим методом невідомий користувач використовував для свопів FTM на WETH та USDT, але вже з виведенням на BNB Chain.

Зауважено, що користувач ефективно використовував різницю в цінах на активи. Наприклад, до перезапуску Multichain WETH торгувався на Fantom за ціною близько $7 000, що на ~80% менше поточних котирувань. WETH та USDT мали схожі позиції. Почавши операції з $280 000, він завершив їх активами на суму понад $1 мільйон, які негайно відправив назад на Binance.

Спеціалісти Cyvers Alerts відзначили, що після призупинення роботи протоколу в ньому залишалася черга заявлених транзакцій. Ймовірно, операції арбітражника мали пріоритет, оскільки попередні залишилися в списку очікування.

Коментатори також відзначили відсутність будь-якого повідомлення про перезапуск Multichain. Останнє повідомлення в раніше активному аккаунті проєкту на X датується 6 жовтня.

Дослідники з DL News вказали, що за заявою генерального директора BlockSec Яджина Чжоу, нібито заарештований керівник Multichain був єдиним, хто міг відновити роботу моста.

За даними DeFi Llama, протокол досі зберігає депозити користувачів на суму близько $120 мільйонів.

Дані: DeFi Llama.

Нагадаємо, що в жовтні збитки криптоіндустрії від взломів та шахрайства зменшилися до $51,61 мільйона — це на 85% менше, ніж за попередній місяць, згідно з Beosin.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK