ООН вказала на кореляцію ціни біткоїна з енергоспоживанням мережі

Вчені ООН, вивчаючи діяльність 76 компаній, що займаються майнінгом, прийшли до висновку, що збільшення їх енергоспоживання до 173,42 ТВт•год у 2020–2021 роках збіглось з досягненням біткоїном ATH (All Time High) на рівні $69 000.

Вони підрахували, що разом зі зростанням котирувань першої криптовалюти на 400% у цей період на глобальному рівні відбувся стрибок енергозатрат на видобуток біткоїна на 140%.

При цьому в ООН торкнулися питання вуглецевого сліду, залишеного майнінговими установками. За їхніми даними, на невідновні джерела енергії припадало 67%, на гідростанції — 16%, ядерні, вітряні та сонячні джерела забезпечили 9%, 5% і 2% відповідно.

На 10 найбільших країнах за видобутком біткоїна на той момент — Китай, США, Казахстан, РФ, Малайзія, Канада, Німеччина, Іран, Ірландія та Сінгапур — припадало 92–94% світових викидів вуглецю. 

Проте криптоспільнота критикувала звіт ООН за цитування “ненаукових тез”.

Вони вказали на цитату з дослідження про зростання вуглецевого сліду біткоїна в 2017 році до 69 млн тонн у вуглецевому еквіваленті, яка міститься в тексті. Проте висновки, зроблені в ньому, вже спростовані. Зокрема, було доведено, що при аналізі враховувалося збиткове майнінгове обладнання, що сильно спотворило оцінки викидів. 

Галузь майнінгу рухається шляхом декарбонізації та переходу на більш енергоефективне обладнання. Раніше експерти Institute of Risk Management заявили, що біткоїн потенційно може стати каталізатором глобального енергетичного переходу і зменшити шкідливі викиди.

Нагадаємо, на початку серпня майнінгова компанія Genesis Digital Assets запустила на сході штату Південна Кароліна три нові дата-центри, які працюють на відновлюваних джерелах енергії, а вже 21 серпня запустила “зелений” дата-центр для майнінгу біткоїна у Швеції.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK