Розробник знайшов спосіб розширити можливості смартконтрактів біткоїна

Співзасновник ZeroSync Робін Лайнус представив механізм BitVM для розширення можливостей смартконтрактів на біткоїні без необхідності оновлення мережі.

За словами Лайнуса, рішення дає змогу перевірити в протоколі будь-яку обчислювальну функцію, маючи повноту за Тьюрингом.

Система не вимагає внесення змін до правил консенсусу Замість виконання обчислень на блокчейні, вони просто перевіряються, подібно до Optimistic-ролапів.

BitVM використовує для взаємодії прувера і верифікатора протокол запиту-відповіді, докази шахрайства і Taproot.

Лайнус зазначив, що навіть виконання «великих програм» буде мінімально впливати на мережу.

«Поки обидві сторони співпрацюють, вони можуть виконувати довільно складні обчислення офлайн, не залишаючи слідів у ланцюжку. Виконання ончейн потрібне тільки в разі виникнення спору», — підкреслив розробник.

Він визнав основним недоліком запропонованої моделі обмеження двостороннього налаштування за допомогою прувера і верифікатора. Іншим «мінусом» Лайнус назвав необхідність великого обсягу обчислень поза мережею. Ці питання передбачається вирішити під час подальших досліджень.

Розробник вважає, що BitVM створює можливості проєктування більш «виразних» контрактів у біткоїні, які спочатку зводяться до базових операцій.

Потенційними варіантами застосування рішення він назвав ігрові додатки на кшталт шахів, Го або покеру, а також перевірку правдивості доказів. Механізм також дає можливість під’єднання біткоїна до інших мереж, створення ринку прогнозів і емуляції нових кодів операцій.

«Це, напевно, найзахоплююче відкриття в історії біткоїн-скриптів. Здається, воно відчиняє практично всі двері та дає нам доступ до ковенантів, сайдчейнів і можливостей, подібних до Liquid або EVM, і все це одночасно, без необхідності форків. Мені не терпиться опублікувати свою демоверсію», — написав програміст під псевдонімом Super Testnet.

Оглядач Сем Паркер зазначив, що BitVM дає можливість біткоїну бути повним за Тюрінгом, як будь-який інший ланцюжок.

З такою думкою не погодився дослідник Paradigm Ден Робінсон. Він вважає, що механізм реалізує тільки функціональну повноту.

CEO Ordinals-платформи Bioniq Боб Боділі вказав головною перевагою BitVM на те, що механізм дає готове доповнення до програмованості біткоїна без оновлення. Однак експерт попередив:

«Це не панацея. Ні, BitVM не такий хороший, як EVM — повільніший, дорожчий і складніший».

Система також не розв’язує проблеми надійності мостів до сайдчейнів, додав він.

Глава Blockstream Адам Бек заявив, що попри ажіотаж, рішення «по суті є узагальненням двосторонньої гри» і може наразитися на «прагматичні межі масштабованості». Лайнус оскаржив його твердження.

Нагадаємо, у березні ZeroSync анонсував створення інструментів для масштабування біткоїна за допомогою доказів з нульовим розголошенням (ZKP).

У жовтні проєкт реалізував першу клієнтську систему для ланцюжка заголовків блоків першої криптовалюти на базі ZK-STARK.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK