SEC звинуватила Бенкмана-Фріда в шахрайстві та обмані інвесторів FTX

Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) висунула звинувачення ексглаві FTX Сему Бенкману-Фріду в організації схеми з обману інвесторів біржі. 

Згідно з повідомленням відомства, з травня 2019 року FTX залучила понад $1,8 млрд від інвесторів. З них близько $1,1 млрд — від резидентів США.

SEC зазначила, що у зверненнях Бенкман-Фрід рекламував FTX як “безпечну платформу для торгівлі криптоактивами”.

Проте у Комісії заявили, що насправді він організував шахрайську схему, щоб приховати від інвесторів FTX:

  • перенаправлення коштів клієнтів FTX до пов’язаної з ним Alameda Research;
  • таємне надання Alameda “практично необмеженої «кредитної лінії» за рахунок коштів клієнтів платформи”;
  • ризики, пов’язані з впливом FTX на значну кількість “переоцінених неліквідних активів Alameda, таких як афілійовані з FTX токени”. 

Представники SEC також вважають, що Бенкман-Фрід використовував кошти клієнтів FTX для здійснення венчурних інвестицій через Alameda, придбання нерухомості та пожертвувань на політичні кампанії.

У Комісії вказали, що Бенкман-Фрід залишався “головною особою, яка приймала рішення в Alameda”. За їхніми даними, саме він приймав інвестиційні та операційні рішення, часто спілкувався зі співробітниками Alameda і мав повний доступ до записів та бази даних останньої.

В SEC також зазначили, що “мільярди доларів” клієнтів FTX були перераховані на банківські рахунки, які контролювала Alameda або пов’язані з нею компанії.

«Ми стверджуємо, що Бенкман-Фрід побудував картковий будиночок на обмані, водночас заявляючи інвесторам, що це одна з «найбезпечніших будівель» у криптоіндустрії», — сказав голова SEC Гері Генслер.

Він додав, що імовірне шахрайство, вчинене Бенкманом-Фрідом, має спонукати криптовалютні платформи привести діяльність у відповідність до законодавства.

Ексглаву FTX звинуватили в шахрайстві та порушенні законодавства про цінні папери.

В Комісії додали, що наразі тривають розслідування щодо інших організацій і осіб, які можуть бути пов’язані з цією справою.

Нагадаємо, 12 грудня влада Багамських островів заарештувала колишнього СЕО FTX за запитом прокуратури США. У прокуратурі Південного округу Нью-Йорка підтвердили інформацію і пообіцяли пізніше оприлюднити деталі звинувачення.

Ймовірно, США вимагатимуть екстрадиції ексглави FTX.

Стежте за ForkLog UA у Twitter та Facebook.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK
Exit mobile version