ШІ з графеновим сенсором навчили відчувати смак
Дослідники створили сенсорну систему, що поєднує графеноподібний матеріал і машинне навчання для розпізнавання смаків. Розробка може стати проривом у відновленні смакових відчуттів у людей із неврологічними порушеннями.
Для створення сенсора науковці використали оксид графену. Цей похідний матеріал наслідує властиву графену структуру з великою площею поверхні, а також здатен змінювати електричні властивості в залежності від хімічного складу середовища.
Розробники навчили ШІ аналізувати зміни електропровідності в матеріалі, спричинені взаємодією з різними хімічними сполуками. Модель пов’язує сигнали з відповідними смаками та формує «смакову пам’ять», подібно тому, як мозок інтерпретує сигнали з рецепторів язика.
Після тренування на базових речовинах (наприклад, столовій солі чи сульфаті магнію), сенсор розпізнавав нові хімічні профілі з точністю до 90%. Згодом його навчили ідентифікувати складніші смаки — каву, колу тощо.
Розробка працює у вологому середовищі, наближеному до умов ротової порожнини людини. Наступна мета команди — створити компактний варіант пристрою з безпечних для організму матеріалів і розробити нейрокомп’ютерний інтерфейс для з’єднання з центральною нервовою системою.
Дослідники також підкреслюють важливість етичних стандартів — зокрема прозорості в тому, хто і як зможе користуватись такими технологіями в майбутньому.
Нагадаємо, фахівці з MIT створили автономного робота з ШІ для вимірювання ключових електричних властивостей нових напівпровідникових матеріалів.