“Таскомбанк” відзвітував про успішний пілот з випуску електронних грошей на базі Stellar

Український “Таскомбанк” оприлюднив результати пілотного тестування випуску електронних грошей у мережі Stellar.

В межах експерименту банк здійснив випуск гривні у формі електронних грошей на базі блокчейну. Пілот розпочався у 2021 році.

У ході проєкту протестовано використання електронних грошей у повсякденних розрахунках між покупцями та продавцями. Операції з активами проводились у повній відповідності до діючих процедур KYC/AML, зазначається в документі. 

Тестування продемонструвало такі переваги блокчейну:

  • прозорість на всіх етапах обігу і між усіма учасниками транзакцій; 
  • підвищена безпека і конфіденційність клієнтських даних;
  • низькі транзакційні витрати і висока пропускна здатність блокчейн-платформи.

Протестована в межах пілоту схема обігу електронних грошей створює економічно доцільну бізнес-модель використання технології блокчейн, сказано у звіті: 

“Враховуючи отримані результати, ми вважаємо пілотний проєкт успішним і перспективним з точки зору подальшого розвитку продукту та його впровадження”.

За технічної підтримки Stellar Development Foundation “Таскомбанк” продовжить вивчення бізнес-моделей застосування та особливостей емісії, обліку та обігу електронних грошей з використанням блокчейну. Крім того, банк досліджує можливість використання таких активів як інструменту роздрібних безготівкових розрахунків.

У Мінцифрі зазначили, що результати пілоту довели ключові переваги блокчейну.

«Зокрема, швидкість обробки та економічність транзакцій, підзвітність і прозорість системи, а також спрощений доступ до фінансових послуг. Міністерство цифрової трансформації та “Таскомбанк” розглядають підходи щодо подальшого впровадження на ринок платіжних інструментів на базі блокчейну», — заявив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ-сфери Олександр Борняков.

У Нацбанку України вказали, що результати пілоту “є важливим матеріалом для аналізу та використання в роботі спеціалістів комерційних і центральних банків”.

Нагадаємо, у листопаді НБУ представив проєкт концепції е-гривні учасникам ринку віртуальних активів та представникам банків та фінустанов. 

Стежте за ForkLog UA у Twitter та Facebook.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK