THORSwap обмежила операції через приплив незаконних коштів

Децентралізована біржа (DEX) THORSwap тимчасово перевела інтерфейс у режим обслуговування після виявлення потенційно незаконних транзакцій.

«Подібній діяльності немає місця на платформі, THORSwap твердо виступає проти будь-яких злочинних дій», — заявила команда проєкту.

Попередньо біржа порадилася з консультантами, юристами та правоохоронними органами.

THORSwap залишиться в режимі обслуговування доти, доки «не буде реалізовано більш постійне і надійне рішення, що забезпечує перманентну безпеку і цілісність платформи».

Таке рішення розробники ухвалили після неодноразових повідомлень про те, що хакер, який зламав FTX, та інші злочинці переказують кошти через DEX.

Глава відділу з продукту ConsenSys Тейлор Монахан повідомила, що пов’язані з РФ і КНДР хакери, а також особи, залучені у відмиванні грошей, «обожнюють» THORSwap.

За її словами, за останні чотири місяці приблизно 65% обсягів ETH, які конвертували в біткоїн через THORSwap Router, були викраденими коштами.

Згідно з THORChain Explorer, обсяг свопів на DEX значно збільшився у вересні, а вже 5 жовтня показник досяг рекордних $355 млн.

Обсяг свопів на THORChain. Джерело: THORChain Explorer.

Монахан виявила близько 34 583 ETH (~$57 млн), які, ймовірно, пов’язані з різними зломами.

«І це тільки явно вкрадені кошти, що надходять безпосередньо з адрес злодіїв. Є ще щонайменше 3300 ETH, які відкрито відмиваються — наприклад, частина коштів надійшла безпосередньо з Tornado Cash або Railgun», — підкреслила вона.

Зокрема, «спустошувач облікових записів» FTX перевів загалом 19 944 ETH (~$32 млн), використовуючи шість гаманців.

На THORSwap переказували кошти після злому Stake.com, за яким стоїть угруповання з КНДР Lazarus. Сумарно північнокорейські хакери перевели на DEX $21,2 млн у різних цифрових активах.

Монахан заявила, що на платформу відправляли криптовалюти, пов’язані з атаками на Nirvana Finance та Atomic Wallet, а також відносно дрібними зломами приватних гаманців.

«Я велика прихильниця децентралізованих технологій і конфіденційності. Але багато хто з [подібних платформ], схоже, не дуже розуміє, яку цінність насправді представляє їхній продукт або послуга і для кого. Жахливо наївно вдавати, що ви міняєте світ або розширюєте можливості людей, якщо переважну більшість ваших ідей використовують злодії, особи, які займаються відмиванням грошей, і авторитарні режими», — підсумувала Монахан.

Нагадаємо, 8 серпня OFAC внесло до санкційного списку криптоміксер Tornado Cash за підозрою у відмиванні понад $7 млрд у криптовалютах. Послугами сервісу користувалося, зокрема, північнокорейське хакерське угруповання Lazarus Group.

За оцінками Chainalysis, за час роботи платформи через неї пройшло понад $3,5 млрд, з яких до $1,2 млрд безпосередньо пов’язано з крадіжками, зломами та іншими незаконними операціями.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK