У WSJ розповіли про шлях Ілона Маска до блокчейнізації X

Ґрунтуючись на уривку з майбутньої біографії мільярдера Ілона Маска, журналісти The Wall Street Journal розповіли про його угоду з придбання X (раніше Twitter) і плани щодо блокчейнізації соцмережі.

Згідно з виданням, у 2022 році бізнес Маска йшов добре і тоді він згадав свою стару ідею зі створення «застосунку для всього». Понад 20 років тому бізнесмен для цих цілей заснував компанію X.com спільно зі співзасновником PayPal Пітером Тілем.

Маск люто боровся за збереження короткої назви, але його колеги були категорично проти.

«Якщо ви хочете бути просто нішевим гравцем, PayPal — стерпне рішення. Але якщо ви хочете захопити світову фінансову систему, то ім’я X — найкраще», — наполягав він.

Однак його ініціатива так і не «вистрілила», і через кілька десятиліть мільярдер знову спробував втілити її в життя. Маск порадив своєму особистому бізнес-менеджеру Джареду Бірчаллу купувати цінні папери Twitter.

У квітні 2021 року голова Tesla став найбільшим акціонером соцмережі після придбання 9,2% акцій за $2,89 млрд.

Одного разу вночі підприємець зателефонував програмісту Парагу Агравалу, який змінив Джека Дорсі на посаді генерального директора Twitter. Вони вирішили таємно зустрітися за вечерею разом із головою правління компанії Бретом Тейлором, стверджує WSJ.

Тоді Маска запросили увійти до ради директорів фірми, і він погодився. На першій зустрічі бізнесмен озвучив свою тезу, що для демократії було б добре, якщо Twitter перестане обмежувати свободу слова.

Він також запропонував кілька ідей, зокрема платну верифікацію і впровадження фінансової екосистеми.

Пізніше його брат Кімбал сказав йому, що було б краще запустити нову соцмережу на основі блокчейну. Імовірно, для цього використовувалася б мем-криптовалюта Dogecoin, розробку якої, за словами журналістів, Маск таємно фінансував.

Після цієї бесіди мільярдер відправив Кімбалу кілька повідомлень, у яких конкретизувалася ідея «блокчейну соціальних мереж, який здійснює платежі та відправляє короткі текстові повідомлення».

Далі пішли довгі роздуми та пошук інвесторів уже для купівлі Twitter.

Фінансову допомогу він знайшов в особі співзасновника Oracle Ларрі Еллісона. Крім того, Маск розмовляв про залучення $5 млн із засновником біржі FTX, що зазнала краху, Семом Бенкманом-Фрідом.

Останній одразу почав пропонувати ідею блокчейнізації платформи, але мільярдеру план здався «занадто повільним». У підсумку угода так і не відбулася.

«Мій детектор нісенітниці спрацював як червоний сигнал тривоги», — зазначив Маск.

Угоду на суму $44 млрд закрили в жовтні 2022 року. Попередній CEO компанії Параг Агравал та її фінансовий директор Нед Сігал покинули штаб-квартиру.

Новий глава соцмережі почав скаржитися на жахливе управління і стан компанії. Далі виникнули скандали зі звільненнями та введенням нових політик з поправкою на свободу слова.

Ребрендинг Twitter відбувся 24 липня. Маск змінив назву соцмережі на «X» і відмовився від культового синього птаха в її логотипі, віддавши перевагу чорній колірній схемі. На хвилі хайпу невідомі створили низку тематичних монет.

Нагадаємо, 1 липня 2023 року Ілон Маск ввів «тимчасові» ліміти на перегляд твітів. За словами бізнесмена, рішення пов’язане з «екстремальним рівнем» парсингу даних і маніпуляцій системою. Термінів зняття обмежень він не назвав.

На тлі цього почали набирати популярність менш відомі додатки для мікроблогінгу, а 4 липня стало відомо про плани компанії Meta запустити альтернативу Twitter — додаток Threads.

Незабаром Twitter пригрозила подати в суд на Meta Platforms через цю ініціативу.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK