В Україні розпочато досудове розслідування щодо учасників крипторинку

Бюро економічної безпеки України (БЕБ) перевірить біткоїн-біржі, власниками та засновниками яких є резиденти України. Про це Forbes розповів новий глава відомства Андрій Пащук.

Ще в серпні в БЕБ підрахували, що за десять років бюджет України втратив щонайменше 3 млрд гривень (близько $81 млн) податків від діяльності локальних криптовалютних бірж.

Як тепер пояснив Пащук, розрахунки ґрунтувалися на даних аналітичних і пошукових систем, а також отриманих за допомогою різних методів OSINT-розвідки.

«Аналітиками БЕБ встановлено загальний обіг криптоактивів по кореневим гаманцям досліджуваних криптобірж, проведено його порівняльний аналіз із задекларованим доходом власників і засновників криптобірж, які являються резидентами України», – повідомив глава відомства.

На підставі цього в БЕБ встановили загальну суму ризикових операцій та обсяг потенційних втрат державного бюджету.

У зв’язку з цим відомство здійснює досудове розслідування щодо суб’єктів, які є учасниками ринку криптовалют.

Раніше НБУ запросив у банків України фінансову звітність щодо взаємодії з низкою криптовалютних компаній і небанківських платіжних сервісів.

Нагадаємо, ухвалений у вересні 2021 року закон «Про віртуальні активи» не набуде чинності до моменту внесення змін до Податкового кодексу України.

Через відсутність нормативної бази криптовалютні біржі поки не платять податків в Україні. На початку червня НКЦПФР представила профільний законопроєкт. У ньому пропонується ставка на рівні 18%.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK