Віталік Бутерін запропонував систему прихованих адрес в Ethereum

Співзасновник Ethereum Віталік Бутерін назвав конфіденційність «найбільшою проблемою» мережі, що залишилася, і запропонував її вирішення.

Він нагадав, що за замовчуванням уся інформація в публічному блокчейні є загальнодоступною. Це означає потенційне розкриття не тільки криптовалютних транзакцій, а й інформації про реєстрацію ENS, будь-які NFT, а також інших даних, підкреслив Бутерін.

Задля більшої приватності він запропонував скористатися концепцією прихованих адрес (stealth address).

Рішення передбачає, що користувач створює видатковий ключ (spending key), який використовується для генерації мета-адреси для передачі відправнику. Останній задіює дані для створення прихованої адреси через криптографічні обчислення для відправлення на нього активів. Поряд із транзакцією він публікує шифрований ключ (ephemeral pubkey), який допомагає одержувачу виявити адресу.

Схема транзакції за допомогою прихованої адреси. Дані: блог Бутеріна.

Для кожної операції генерується новий stealth address, який невідомий нікому, навіть відправнику. Користувач може виявити їх усі, просканувавши мережу з ephemeral pubkey.

Для додаткового приховування зв’язку між даними, що використовуються для генерації прихованої адреси, Бутерін запропонував задіяти в ланцюжку операцій ще «декілька алгоритмів».

Щоб не розкрити інформацію щодо взаємодій прихованої адреси при оплаті комісій, наприклад, у разі передачі NFT, співзасновник Ethereum запропонував використовувати технологію конфіденційності ZK-SNARKs. Іншим варіантом може стати придбання тікетів (наборів для сплати зборів) у агрегаторів транзакцій.

За словами Бутеріна, запропоноване рішення конфіденційності створить проблеми для гаманців із можливістю соціального відновлення. У таких облікових записах механізм мультипідпису дозволяє власнику за допомогою довірених осіб відновити доступ у разі втрати даних.

Бутерін вважає, що за цього варіанту користувачам варто змиритися з тим, що відновлення буде складним, дорогим і тривалим за часом — до двох тижнів. У довгостроковій перспективі спростити процес можна за допомогою доказів із нульовим розголошенням, упевнений співзасновник Ethereum.

«Базові приховані адреси можуть бути досить швидко реалізовані вже зараз, щоб значно підвищити практичну конфіденційність користувачів Ethereum. Вони вимагають деякої роботи з боку гаманців для їхньої підтримки. Проте я вважаю, що необхідно рухатися до більш природної мультиадресної моделі з інших причин, пов’язаних із приватністю», — сказав Бутерін.

Раніше співзасновник Ethereum назвав найдієвіші рішення для розвитку криптосфери.

Читайте біткоїн-новини ForkLog UA у нашому Telegram — новини криптовалют, курси та аналітика.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK