ЗМІ дізналися про роботу MetaMask над новою концепцією взаємодії з Ethereum

Команда некастодіального гаманця MetaMask тестує технологію “маршрутизації транзакцій”, яка здатна революціонізувати передачу вартості в мережі Ethereum, повідомляє CoinDesk.

Видання дізналося про нове рішення від розробників програми. Без розкриття додаткових подробиць інформацію підтвердили в материнській компанії ConsenSys.

Технологія спирається на концепцію “намірів” (intents), що набирає популярності в блокчейн-спільноті. Її суть полягає у зміні парадигми взаємодії користувачів із мережею. Замість вказівки конкретних дій для застосунків (на кшталт “продати токени X в обмін на Y за ціною Z”) потрібно буде просто вказати мету і бажаний результат – наприклад, “отримати кращу ціну за свої монети”.

Технологію розробляє інфраструктурний проєкт Special Mechanisms Group (SMG), який ConsenSys придбала 2023 року.

Рішення вже використовується в опції Smart Swaps, реалізованій у MetaMask. Функція дає змогу просто попросити застосунок продати токени за найвигіднішою ціною.

Передбачається, що під час переведення Smart Swaps повністю на нову архітектуру в рамках реалізації “намірів” гаманець використовуватиме систему сторонніх блокчейн-операторів. Останні виступлять аналогом агрегаторів-бірж для пошуку найкращих варіантів угоди, але без обмежень за типом обраних платформ.

У ConsenSys заявили, що найближчими місяцями розширять маршрутизацію за межі Smart Swaps, щоб інтегрувати в неї інші типи транзакцій. Також передбачається зробити опцію доступною для самостійного використання.

Поки що орієнтовані на реалізацію цієї концепції протоколи на кшталт Anoma, Uniswap X, SUAVE і CoW Swap використовують щось схоже на “приватний мемпул”. Подібні рішення покликані захистити від наслідків атак MEV-ботів. Це спеціалізоване ПЗ отримує для операторів вигоду з операцій користувачів за рахунок різних стратегій.

У спільноті вбачають у такому підході певні ризики, як-от можливості цензурування транзакцій великими гравцями на кшталт MetaMask.

Представники ConsenSys пояснили, що їхній механізм навмисно розробляють, щоб “передати владу” від валідаторів, які пропонують блоки (для отримання комісій і вилучення MEV), відправникам транзакцій.

CEO SMG Джейсон Лінехан у коментарях зазначив, що їхній підхід до технології відрізняється від наявних, не пропонуючи “централізоване рішення або вертикальну інтеграцію”.

Розробник не розкрив деталі механізму, але підтвердив, що він включатиме свого роду “метод оптимізації на основі аукціону”. За словами Лінехана, SMG не використовує “приватний мемпул”.

Кожен учасник мережі на кшталт того, хто пропонує блок, його творця або шукача MEV-можливостей отримає свою роль, додав він.

Лінехан припустив, що розроблюване SMG буде з відкритим вихідним кодом.

Нагадаємо, у квітні 2023 року понад 30 Ethereum-проєктів об’єдналися для запуску інструменту MEV Blocker, призначеного для захисту користувачів від фронтранінгу і “сендвіч-атак” у межах MEV.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK