ЗМІ: Китай блокує ChatGPT через неможливість цензурування

Китайські регулятори наказали місцевим техгігантам не надавати доступ до ChatGPT через неможливість цензурувати відповіді. Про це пише Nikkei Asia.

За даними «людей, безпосередньо обізнаних у цьому питанні», влада доручила компаніям Tencent і Ant Group не лише обмежити доступ до чат-боту, а й повідомляти про запуск власних сервісів.

Хоча ChatGPT офіційно недоступний у Китаї, він викликав ажіотаж серед інтернет-користувачів країни та ШІ-спільноти.

Останні висловили стурбованість із приводу того, що технологія не була розроблена в Китаї. Деякі експерти послалися на суворе технічне регулювання та цензуру в КНР як перешкодження створенню подібних чат-ботів.

За даними Nikkei, китайські користувачі змогли отримати доступ до ChatGPT через VPN-сервіси або сторонні інтеграції до застосунків для обміну повідомленнями. Раніше Tencent, розробник популярного месенджера WeChat, блокував деякі спроби впровадити чат-бот у програму.

Водночас, найбільша англомовна газета Китаю China Daily попередила, що чат-бот компанії OpenAI може використовуватися для поширення західної пропаганди.

«ChatGPT став вірусним у Китаї, але зростає занепокоєння у тому, що штучний інтелект може допомогти уряду США в його поширенні дезінформації та маніпулюванні глобальними наративами у своїх геополітичних інтересах», — сказав репортер ChinaDaily Мен Чже.

Інший китайський репортер Сюй-Пань Юй опублікував відео, у якому питає чат-бота про автономний район Сіньцзян. У відповідь система процитувала «повідомлення про порушення прав людини проти уйгурських мусульман, зокрема про табори «перевиховання», примусову працю та інші форми переслідування з боку китайського уряду».

За словами журналіста, згенерований текст повністю відповідає тезам США.

Представники технологічної галузі КНР заявили, що заборона регуляторів не стала несподіванкою.

«Ми із самого початку розуміли, що ChatGPT ніколи не зможе бути в Китаї через проблеми із цензурою, і Китаю знадобляться власні версії ChatGPT», — заявив один із керівників технологічної компанії.

Нагадаємо, ChatGPT став доступний в Україні.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK
Exit mobile version