Безпечні 22%. Як обмеження допоможуть Ethereum-стейкінгу

Кілька сервісів ліквідного стейкінгу Ethereum впровадили або працюють над інтеграцією правила самообмеження, яке зобов’язує платформи займати не більше 22% ринку. Про підтримку ініціативи оголосили Rocket Pool, StakeWise, Stader Labs, Puffer Finance, The Swell і Diva Stting.

Пропозиція розглядається як крок до збереження децентралізації мережі, яка нібито похитнулася. Однак не всі гравці зустріли її з ентузіазмом. Розповідаємо, звідки взялася така конкретна цифра, і чи є сенс у таких обмеженнях.

Ліміт, щоб уникнути змови

Ідею запропонував Ethereum-розробник під псевдонімом Superphiz у травні 2022 року.

Для підтвердження блоку в мережі необхідна згода 66% валідаторів, пояснив він. Тому ліміт стейкінгових сервісів у 22% означає, що для скоординованої атаки на протокол у змову мають вступити щонайменше чотири великі платформи.

“Чи готові пули ставити добробут екосистеми вище за власний прибуток?” – питає програміст.

Згідно зі звітом HashKey, 2023 року загальний обсяг ринку ліквідних деривативів (LSD) зріс до $22 млрд, а капіталізація платформ для стейкінгу досягла $18 млрд.

На думку експертів, зростання LSD-протоколів корисне для афілійованих спільнот і власників токенів, але воно також завдає шкоди самому блокчейну Ethereum.

Як правило, стейкінгові сервіси покладаються на малу кількість операторів вузлів, які концентрують у собі велику кількість валідаторів. Такий стан несе великі ризики для децентралізації мережі, пояснили експерти.

“Існує підвищена ймовірність цензури з боку централізованих учасників стейкінгу, оскільки їх можуть стимулювати або піддати нормативному тиску з метою обмеження транзакцій. Це потенційно призведе до порушення довіри всередині мережі”, – підкреслили в HashKey.

Попри страхітливі прогнози, HashKey визнали, що більшість протоколів з’явилися зовсім нещодавно, і розробили плани з децентралізації та розподілу валідаторів.

Обережність чи параноя?

Superphiz уже понад рік просуває свою думку про обмеження заради безпеки, і, здається, не без причини. Велику увагу він приділив найбільшому сервісу ліквідного стейкінгу Ethereum – Lido Finance.

Згідно з даними дашборда Dune, на момент написання на платформу припадає 32,4% усіх заблокованих ETH. При цьому її найближчий конкурент – Coinbase – займає лише 8,7% ринку.

У липні 2022 року спільнота Lido майже одноголосно проголосувала за відмову від самообмежень. Однак, коли протокол зафіксував рекордне добове находження у 150 000 ETH, розробники активували функцію добового ліміту на частоту блокувань.

Вже виникли побоювання, що протокол зможе захопити всі необхідні для атаки 66%.

“Я думаю, що перший крок – не дати їм набрати 33%. Я б хотів санкцій на рівні протоколу. Якщо цього не зробити, то хто знає, що може бути далі?”, – заявив Superphiz.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK