Блокчейн-стартап LBRY закрився після позову з SEC

Розробник децентралізованої медіа-платформи Odysee – стартап LBRY – оголосив про припинення діяльності, пославшись на “багатомільйонні борги”. Користувачі порівняли ситуацію з Ripple.

“Ми згортаємося. Мережа LBRY не зачеплена. Odysee та інші активи пройдуть судовий процес з погашення боргів, але у платформи попереду блискуче майбутнє. Дякуємо всім, хто разом із нами боровся за свободу в інтернеті”, – написала команда в прощальному твіті.

У березні 2021 року Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) подала позов проти LBRY. Відомство звинуватило стартап у продажу незареєстрованих цінних паперів у вигляді токена LBC у межах ICO на $11 млн.

У листопаді 2022 року суддя штату Нью-Гемпшир Пол Барбадоро ухвалив рішення на користь регулятора.

У травні 2023 року SEC клопотала про зменшення цивільного штрафу за вироком LBRY з $22 млн до $111 614. Комісія визнала, що у проєкту “недостатньо коштів” на виплату початкової суми і він “близький до припинення бізнесу”.

У вересні стартап зробив спробу відновити тяганину з SEC, але в результаті прийшов до рішення про закриття. Згідно із заявою, зобов’язання перед владою, командою юристів і приватними інвесторами досягли “кількох мільйонів доларів”.

На їхнє погашення зовнішні керівники використають усі активи стартапу (включно з Odysee), однак це не стосується блокчейна LBRY як децентралізованого продукту з відкритим вихідним кодом, підкреслила команда.

Протягом усього терміну розгляду з SEC платформа продовжувала публікувати контент. За даними CoinGecko, щомісячна аудиторія Odysee становила приблизно 5,3 млн унікальних користувачів. Це найвищий показник серед децентралізованих соціальних медіа.

У LBRY зазначили, що приблизно 30 млн одиниць розміщеного контенту продовжать існувати, доки в мережі добуватимуть блоки.

Команда стартапу категорично відмовилася від будь-яких подальших розглядів із SEC. Відразу після публікації повідомлення все керівництво LBRY пішло у відставку.

“Це не стало хеппі-ендом, але було щасливою подорожжю”, – підбив підсумок уже екс-CEO Джеремі Кауффман.

У спільноті звернули увагу, що припинення роботи LBRY збіглося з черговою перемогою Ripple в тяжбі з SEC. Регулятор відмовився від звинувачень проти співзасновника фірми Кріса Ларсена і CEO Бреда Гарлінгхауса в порушенні законодавства про цінні папери.

“У той час як ми святкуємо сьогоднішнє рішення щодо XRP, менш успішний результат блокчейн-проєкту, проти якого подала позов SEC, залишився непоміченим. Сьогодні закрився LBRY”, – написав керівник кількох Web3-проектів під ніком Slorg.

Описавши історію розгляду стартапу з відомством, він підсумував:

“Зарегулювали до небуття”.

Експерт зазначив, що LBRY зміг залучити на контент-платформу мільйони користувачів, але ринкова капіталізація XRP “набагато більша”, ніж у токена стартапу. Відсутність ресурсів зумовила невдачу, припустив Slorg.

“Ripple була б на місці LBRY, якби не мала коштів для боротьби з SEC”, – визнав один з учасників XRP-спільноти.

Представник ком’юніті під псевдонімом Ashley PROSPER закликав не забувати, якої шкоди криптоіндустрії вже завдала Комісія своїми діями.

“З огляду на нестримну цензуру на X і YouTube, у мене є підозра, що додаток і токен LBRY відродяться… Фенікс повстане з попелу”, – додав він.

Нагадаємо, у вересні про згортання діяльності заявила Web3-соцмережа Voice від Block.one. Платформа, яка не мала претензій з боку регуляторів, послалася на “невизначеності на ринку криптовалют і NFT”.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK