Дослідження: з 2015 року більшість власників біткоїнів зазнала збитків

Банк міжнародних розрахунків (BIS) опублікував дослідження Crypto shocks and retail losses. Експерти розглянули, як змінилась торговельна активність на тлі краху великих криптокомпаній, а також проаналізували збитки інвесторів.

З документу випливає, що власники першої криптовалюти, які інвестували в біткоїн з серпня 2015 року по грудень 2022 року, у переважній більшості зазнали збитків.

«Нові користувачі входили в криптовсесвіт, спокушаючись перспективою зростанням вартості цифрових активів […] Роздрібні інвестори гналися за цінами, і більшість втратила гроші» — йдеться у звіті.

За даними аналітиків, 75% користувачів завантажили застосунки для торгівлі цифровими активами, коли вартість біткоїну перевищувала $20 000. За підрахунками експертів, «середній інвестор» міг втратити близько $430 за зазначений період, а це близько половини всієї вкладеної суми — ~$900.

«Варто зазначити, що ця частка істотно вища у країнах з економікою, що розвивається: у Бразилії, Індії, Пакистані, Таїланді та Туреччині» — зауважили фахівці BIS.

Відсоток користувачів, які завантажили застосунки для торгівлі криптовалютами, коли вартість біткоїну була понад $20 000. Дані: BIS.

У документі аналітики наголосили, що вкладники могли втрачати свої гроші через те, що більш досвідчені інвестори зазвичай продавали криптовалюти напередодні різкого падіння цін.

Аналітики не залишили поза увагою і вплив колапсу компанії Terraform Labs та криптобіржі FTX на торговельну активність в криптоіндустрії. За їхніми даними, на тлі обвалу цін цифрових активів у 2022 році, кількість щоденних користувачів таких платформ як Coinbase та Binance — суттєво зростала.

На першому графіку вартість біткоїну та Ethereum позначено помаранчевим та синім відповідно. Крах Terra (Luna) та FTT (токен FTX) — фіолетовим та зеленим відповідно. На другому графіку демонструється торговельна активність на біткоїн-біржах на тлі краху компаній. Дані: BIS.

«Ці закономірності вказують на те, що інвестори намагалися витримати шторм, скоригувавши свої портфелі. Вони спрямовували кошти у стейблкоїни», — зазначається у документі.

Нагадаємо, що 21 лютого вартість першої криптовалюти в моменті подолала рівень у $25 000. Експерти компанії з постачання криптовалютних послуг Matrixport вважають, що до кінця 2023 року вартість першої криптовалюти може сягнути показника $45 000.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK