Екс-CEO Alameda розкрила деталі зборів перед крахом компанії

На третій день дачі свідчень у суді колишня глава Alameda Research Керолайн Еллісон представила запис зборів, що відбулися за кілька днів до краху FTX. Під час зустрічі вона розповіла співробітникам про бекдор на кошти клієнтів біржі та неліквідні інвестиції, повідомляє Cointelegraph з посиланням на матеріали справи.

Погані новини

У гонконгському офісі Alameda 9 листопада 2022 року була присутня майже половина персоналу компанії. Насамперед Еллісон повідомила, що фірма позичила гроші у FTX терміном на рік.

Згодом на ці кошти Alameda зробила кілька “невдалих” інвестицій, додала вона. Через триваючий спад на ринку у біржі виник дефіцит у балансі і, як наслідок, з’явилася необхідність повернення позичених активів.

Ситуація, що склалася, змусила Alameda позичити ще кошти, причому у самої ж FTX, використовуючи депозити клієнтів. Після повідомлень про неліквідні вкладення компанії, користувачі партнерської біржі почали панічно виводити гроші, що і призвело до колапсу торгової платформи, пояснила Еллісон.

На запитання одного зі співробітників про те, як довго Alameda використовувала кошти клієнтів FTX для усунення дірок у балансі, Еллісон відповіла – “майже завжди”.

План компенсації

Для відшкодування коштів користувачам екс-CEO Alameda запропонувала залучити ще додаткові інвестиції.

“По суті, FTX намагається залучити кошти, але після краху ніхто не хотів вкладатися. Я не знаю, очевидно, озираючись назад, план полягав у тому, щоб почекати кілька місяців і дочекатися поліпшення ринкової кон’юнктури, і потім піднятися”, – розповідала вона.

Колишній програміст компанії Крістіан Драппі зазначав, що відповідь Еллісон одразу викликала в нього занепокоєння, оскільки ні співробітники, ні клієнти не знали, які кошти використовуються для сторонніх угод. Через добу після зустрічі він вирішив звільнитися.

Нервовий сміх

Драппі також помітив, що під час своєї заяви Еллісон постійно хихикала. Він припустив “нервовий сміх”, оскільки глава компанії часто так робила у важких ситуаціях.

Інший співробітник наважився запитати, чиєю ідеєю було компенсувати збитки Alameda за кредитами грошима клієнтів FTX.

“Я думаю, Сема [Бенкмана-Фріда]”, – заявила Еллісон, а потім знову захихотіла

Під кінець засідання глава торгової фірми розповіла, що багато разів хотіла звільнитися, але Бенкман-Фрід її відмовляв.

Нагадаємо, 11 жовтня експрограміст Alameda Адітья Баратвадж розповів, як фірма втратила щонайменше $190 млн через недбалий підхід до питань безпеки. Багато співробітників компанії потрапляли на фішинг і шахрайство.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK