Ексспівробітник Alameda розповів про втрату фірмою $190 млн через недбалість

Alameda Research Сема Бенкмана-Фріда втратила щонайменше $190 млн через недбалий підхід до питань безпеки, стверджує колишній програміст трейдингової фірми.

Адітья Баратвадж нагадав, що після краху FTX і афілійованої Alameda було багато розмов про недоліки структур управління ризиками в обох компаніях. Джон Рей, який очолив біржу під час банкрутства, назвав ситуацію «повним провалом корпоративного контролю».

«Сем вважав, що найважливіше для стартапів на кшталт Alameda або FTX — можливість рухатися дуже і дуже швидко. Настільки, що вирішив ігнорувати методи програмотехніки та бухгалтерського обліку, які вважаються стандартними в технологічних компаніях і фірмах, що надають фінансові послуги», — зазначив Баратвадж.

За його словами, такий підхід справді дозволив розвиватися із «запаморочливою швидкістю». Але зворотним боком стали інциденти з безпекою, що відбувалися раз на кілька місяців.

В одному з випадків трейдер Alameda зазнав фішингової атаки, внаслідок якої фірма втратила $100 млн. Намагаючись завершити DeFi-транзакцію, співробітник клікнув на фейкове посилання, яке пошук Google вивів у топі, прояснив Баратвадж.

Другий інцидент стався, коли компанія почала займатися фармінгом доходу на новому блокчейні «сумнівної легітимності». У результаті, розробники протоколу просто привласнили активи на суму понад $40 млн, повідомив програміст.

У ще одному прикладі Баратвадж розповів про витік у мережу старої версії текстового файлу з ключами Alameda. У результаті зловмисник зміг переказувати кошти з деяких бірж і розміщувати «погані ордери», що призвело до втрати понад $50 млн.

Баратвадж підкреслив, що подібних випадків було набагато більше, зокрема до його приходу в компанію. В Alameda щоразу реагували, на ходу впроваджуючи виправлення в системи управління ризиками та безпекою.

«Чи вартий компроміс того? Сем, схоже, так і думав. Навіть після всіх цих інцидентів не було зроблено жодних серйозних спроб змінити методи нашої роботи. Схоже, що такий ризик працює… поки не позначається», — написав програміст.

Нагадаємо, раніше Баратвадж розкрив, що стало причиною падіння курсу біткоїна на 87% на платформі Binance.US 2021 року.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK