Експерти: збитки від інцидентів кібербезпеки у Web3-сегменті за 2022 рік перевищили $63 млрд

Команда HAPI Labs представила огляд інцидентів кібербезпеки у Web3-сегменті за 2022 рік. 

Аналітики зазначили, що існує дві групи втрат — ті, що були спричинені зламами чи недбалістю проєктів у організації кіберзахисту, а також такі, що сталися внаслідок умисного наміру та шахрайства з боку команди.

Експерти дослідили 359 різних інцидентів кібербезпеки, які сталися минулого року. Незважаючи на те, що у 2021 році кількість випадків була більшою, 2022 рік став рекордним за сумою втрат, говорять аналітики. За їхніми підрахунками, загальні збитки становили $63,956 млрд.

загальні збитки
Дані: HAPI.

Половина з них (188 випадки) пов’язані зі зломами та експлойтами. Це на 23,6% більше, ніж у 2021 році (152 випадки). Понад 70% інцидентів стосувалися DeFi-протоколів.

Дані: HAPI.

Крім того, у 2022 році значні збитки спричинили банкрутства компаній, через які користувачі втрачали свої кошти або активи залишилися у “підвіщеному” стані. Збитки від усього шести подібних великих інцидентів склади понад $57,6 млрд.

Дані: HAPI.

Загальна сума втрат від зламів та експлойтів склала $3,817 млрд. Від останніх у 2022 році постраждали 11 кросчейн-мостів — у 2022 році вони займають перше місце серед найуразливіших Web3-продуктів, за даними НАРІ.

Дані: HAPI.

Аналітики також зазначили, що значних збитків користувачам завдали шахрайські схеми та цінові маніпуляції.

Унаслідок схем Понці жертви втратили $928 млн, за підрахунками НАРІ. Також у 2022 році користувачі потерпали від так званих rugpull.

Дані: HAPI.

Одним з найбільших потрясінь минулого року з масштабними наслідками для індустрії став колапс екосистеми Terra/Luna, зазначили експерти. Він же продемонстрував вразливість багатьох алгоритмічних стейблкоїнів.

Спеціалісти також зазначили, що в сегментах NFT, GameFi та метавсесвітів за 2022 рік зафіксовано збитки на $97 млн — це лише 0,15% від загальних втрат. 

“NFT більше не представляють такого інтересу, як у 2021 році, не тільки для користувачів, а й для експлуататорів”, — заявили в НАРІ.

Дані: HAPI.

У 2022 році від дій зловмисників постраждали 26 блокчейнів, включаючи сайдчейни, парачейни та рішення другого рівня. 

Дані: HAPI.

Беззаперечним лідером за кількістю інцидентів є BNB Chain, кажуть експерти. Більшість із них – rugpull. У мережі протягом 2022 року аналітики зафіксували в середньому близько 2,5 подібних інцидентів на тиждень.

Дані: HAPI.

Раніше експерти HAPI поділилися з ForkLog UA детальним аналізом інциденту з витоком API-ключів з платформи 3Commas:

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK