Французький BNP Paribas почав просувати цифровий юань серед клієнтів

Французький фінансовий конгломерат BNP Paribas став партнером Bank of China (BOC) для просування китайської цифрової валюти центрального банку (CBDC) — e-CNY. Про це повідомляє South China Morning Post.

Співпраця банків передбачає підключення BNP Paribas до системи BOC. Це дозволить “прив’язати” криптогаманці до банківських рахунків користувача для забезпечення “ефективного та зручного” використання цифрового юаня. Наразі така опція доступна лише для корпоративних клієнтів.

Крім того, французька фінустанова планує у майбутньому послуговуватися e-CNY для фінансування ланцюжка постачань, комунальних та транскордонних платежів.

“Ця угода демонструє нашу прихильність до китайського ринку. Ми розширимо наші можливості обслуговування клієнтів завдяки цифровим інноваціям”, — зазначив виконавчий директор китайського підрозділу BNP Paribas Сі Джі Лей.

Наразі проєкт цифрового юаня є одним з найуспішніших серед інших варіантів CBDC. Тестування e-CNY розпочалися у 2020 році, а на початку 2023 року Національний банк КНР розширив пілотну програму з його використання на 17 провінцій.

Попри це, на думку колишнього директора з досліджень центробанку Се Піна, обсяг транзакцій в цифровій валюті на рівні 100 млрд юанів ($14 млрд) — «низький» показник за два роки.

У лютому влада КНР відзвітувала про виділення 180 млн e-CNY (~$27 млн) на просування CBDC серед населення. У місті Чаншу з травня всім державним службовцям нараховують зарплату у цифровому юані.

Раніше у SWIFT відзвітували про результати тестування транскордонних транзакцій з CBDC. 

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK