HAPI: пов’язані зі збором криптовалют на війну проти України гаманці відмили через біржі $40 млн

У 2022 році понад $40 млн з криптовалютних гаманців, що пов’язані із залученням коштів на підтримання воєнної агресії РФ проти України, було переказано на біржі для відмивання. Про це ForkLog UA розповіли спеціалісти з кібербезпеки HAPI Labs.

За їхніми даними, майже 96% від цієї суми переказали на Binance.

HAPI 1
Дані: HAPI Labs.

“Ми відслідковували збори на зброю та амуніцію для армії РФ, різних ЧВК та найманців, включно з пов’язаними з так званими “ЛНР/ДНР”. Це не просто донати, це фінансування тероризму за українським законодавством і законами багатьох європейських країн”, — зазначив голова відділу аналітики та досліджень HAPI Labs Марк Лецюк.

Надходження з бірж на подібні гаманці є значно меншими. Втім, Binance є лідером і тут. Окрім останньої, у топ-5 KuCoin, WhiteBIT, FTX, що наразі проходить процедуру банкрутства, та агрегатор 1inch.

НАРІ 2
Дані: HAPI Labs.

Представники Binance не прокоментували ці дані, але послалися на статтю керівника команди платформи із санкцій Чагрі Пойраза.

Він вказав, що його команда використовує інструменти Elliptic, Сhainalysis і TRM Labs для відслідковування транзакцій:

“Моніторинг транзакцій є одним з найскладніших завдань у криптоіндустрії, оскільки кластери операцій стають доступними лише через певний час. У зв’язку з цим їх можна починати досліджувати лише постфактум”.

За даними команди з розслідувань Binance, за перші вісім місяців війни на підтримку російських військових угрупувань було зібрано понад $4 млн у криптовалютах. Згідно з інформацією Chainalysis, Elliptic, TRM Labs та відділу розслідувань Binance, головними бенефіціарами стали воєнізовані угруповання, які постачають боєприпаси та спорядження, військові підрядники і виробники зброї. Проти більшості з них уже запроваджені міжнародні санкції, вказав Пойраз.

Спеціалісти HAPI зазначили, що біржі часто не оперативно блокують адреси, пов’язані з фінансуванням військової агресії. 

“Такі гаманці мають блокуватися максимально швидко. А найчастіше вони або не блокуються взагалі, або блокуються дуже пізно, коли “брудні” кошти через них вже пройшли та на акаунті пусто”, — вказали в HAPI.

Спеціалісти зазначили, що найоперативніше на звернення та репорти правоохоронних органів та компаній з кібербезпеки реагує WhiteBIT.

Нагадаємо, команда HAPI займається пошуком і аналізом криптовалютних гаманців, які пов’язані зі збором грошей на ведення війни проти України.  

Нещодавно HAPI запустила бета-версію платформи Scamfari OSINT для збору інформації про гаманці, що пов’язані з фінансуванням тероризму, порушенням санкцій, шахрайством та іншими злочинами.

Як повідомили ForkLog UA представники HAPI, за першу добу запуску платформи вони отримали понад 7000 репортів. Разом із кіберполіцією України, яка є партнером проєкту, експерти перевіряють повідомлення про подібні адреси. 

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK