Біржі та експерти розповіли про боротьбу з криптозборами на фінансування війни РФ проти України

Експерти з кібербезпеки та біржі виявляють криптовалютні гаманці, що пов’язані із залученням коштів на підтримання воєнної агресії РФ, та блокують транзакції. Втім, такі збори все ще відбуваються, незважаючи на санкції.

Журналістам CoinDesk разом з аналітиками вдалося виявити низку адрес, які пов’язані зі збором грошей на війну проти України.

Згідно з отриманими даними, на адреси, що збирали кошти на підтримку армії РФ, надійшло щонайменше $1,8 млн у криптовалютах. Серед них — ті, що належали так званому координаційному центру допомоги новоросії, праворадикальному воєнізованому угрупованню “Русіч”, яке пов’язують з міжнародною злочинною організацією “ПВК Вагнера”, та інші.

Команда децентралізованого протоколу безпеки HAPI займається пошуком і аналізом криптовалютних гаманців, які пов’язані зі збором грошей на ведення війни проти України.  

Спеціалісти тісно співпрацювали з кіберполіцією України, внаслідок чого десятки подібних гаманців були заблоковані. 

Журналісти проаналізували дані HAPI та обрали адреси, які прямо повідомляли, що допомагають армії РФ і воєнізованим угрупованням. Компанія Crystal Blockchain проаналізувала 302 таких гаманці.

160 з них загалом отримали криптовалюту на суму понад $1,8 млн. Зокрема — 35,2 BTC, 147 ETH і $588 000 у різних стейблкоїнах.

Значну частину цих активів переказали ​​на відомі централізовані біржі та криптосервіси, зокрема й російські Bitzlato та Garantex.

Як з цим борються біржі?

У деяких випадках адреси, які збирали криптовалюти на допомогу армії РФ, отримували активи безпосередньо на гаманці на популярних біржах. Із 302 адрес, перевірених CoinDesk, 15 виявилися депозитними адресами на Binance. 

Представники платформи заявили, що вона «заблокувала всі транзакції, щодо яких змогли встановити зв’язок із незаконним використанням, а інші адреси знаходяться під розслідуванням місцевих правоохоронних органів”.

«Коли почалася війна в Україні, ми швидко зібрали спеціальну глобальну групу з дотримання норм, до якої увійшли наші провідні експерти з питань санкцій. Ми вжили активних заходів щодо осіб та організацій, які потрапили під санкції», – додав представник Binance.

Подібні гаманці, що використовувалися для збору коштів на ведення воєнної агресії проти України, встановили і на Huobi, Kucoin, HitBTC та інших централізованих сервісах.

Крім того, частина коштів опинилася на українських біржах WhiteBit і Kuna. 

Засновник останньої Михайло Чобанян розповів, що біржа заморозила кілька рахунків, пов’язаних з фінансуванням російських військових, а українська влада розпочала розслідування щодо їхніх власників.

Генеральний директор WhiteBit Володимир Носов заявив, що платформа заморозила криптовалюти на суму понад $250 000, пов’язані зі спонсорством війни. Біржа також тісно співпрацює з українськими правоохоронними органами.

Зазначимо, незважаючи на те, що проросійським угрупуванням іноді все ж вдається отримувати кошти через криптовалюти на підтримку воєнної агресії, збори є значно меншими відносно донатів на допомогу Україні.

Нагадаємо, за даними Crystal Blockchain, станом на кінець листопада пожертви у криптоактивах для України перевищили $178 млн.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK