«Хрещений батько штучного інтелекту» залишив Google і попередив про ризики

Один із піонерів ШІ-галузі Джеффрі Хінтон пішов з компанії Google і попередив світ про потенційні ризики, пов’язані з технологією. Про це пише The New York Times.

За його словами, загроза настане раніше, ніж передбачалося.

«Я думав, що це буде через 30–50 років чи навіть більше. Очевидно, тепер я так не вважаю, — сказав учений.

Хінтон заявив, що шкодує про роботу всього свого життя. Він згадав про короткострокові ризики, пов’язані з ринком праці, а також розповсюдження підроблених фотографій, відео та текстів.

«Тепер я думаю, що цифровий інтелект, який ми створюємо, сильно відрізняється від біологічного», — сказав учений у коментарі для CNBC.

Хінтон послався на силу мовної моделі GPT-4 й чат-бота ChatGPT, який став вірусним із моменту запуску наприкінці минулого року.

«Якщо в мене є 1000 ідентичних цифрових агентів з однаковою вагою, щоразу, коли один агент дізнається щось, усі вони відразу ж дізнаються про це через однакову вагу», — сказав Хінтон.

З його слів, біологічні агенти не можуть цього зробити.

«Таким чином, набори ідентичних цифрових агентів можуть отримати набагато більше умінь. Ось чому GPT-4 знає набагато більше, ніж будь-яка людина», — сказав учений.

За словами Хінтона, він пішов із Google, щоб вільно говорити про небезпеки ШІ.

«Я пішов, щоби поговорити про небезпеки ШІ, не замислюючись про те, як це впливає на Google», — написав він.

Хінтон, відомий як «Хрещений батько ШІ», отримав докторський ступінь у галузі штучного інтелекту 45 років тому. Він залишається одним із найшанованіших експертів у цій галузі.

Останнє десятиліття Хінтон працював на техгіганта неповний робочий день. У 2022 році його призначили віцепрезидентом та науковим співробітником у Google Brain.

Нагадаємо, ForkLog UA підготував адаптований переклад популярної статті блогера Тіма Урбана The AI Revolution: The Road to Superintelligence, яку він опублікував ще у 2015 році. 

У першій частині матеріалу ми розглянули, чому ми недооцінюємо швидкість появи потужного ШІ та не боїмося цього (хоча, ймовірно, варто було б).

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK