Наркокартель виводив гроші через Binance. Біржа допомогла правоохоронцям у розслідуванні

Мексиканське злочинне угруповання з продажу наркотиків використовувало криптовалютну біржу Binance для відмивання коштів. Про це повідомляє Forbes, посилаючись на документи Управління боротьби з наркотиками США (DEA).

Розслідування діяльності неназваного картелю розпочалося ще у 2020 році. Інформатори DEA з’ясували, що один з представників угруповання на ім’я Карлос Ечаварріа обмінював криптовалюту (біткоїн та стейблкоїн USDC) на готівку. А у фінансових звітах він зазначав, що прибуток надійшов з сімейного ресторану та ферми.

Правоохоронці разом з представниками Binance відстежили 75 транзакцій Ечаварріа на суму $4,7 млн. Пізніше він визнав себе винним у відмиванні коштів та наркоторгівлі.

Крім того, в межах розслідування виявили ймовірного спільника Ечаварріа з відмивання коштів через криптовалюти. Він придбав активи на $42 млн, а згодом продав цифрові валюти на $38 млн. У DEA вважають, що щонайменше $16 млн з них отримані від торгівлі наркотиками. 

Власника цього гаманця вдалося ідентифікувати. Проте його ім’я не розкривається, так як йому ще не висунуті обвинувачення.

«Криптовалюти поганий інструмент для нелегальної діяльності. Блокчейни – прозорі», – прокоментував гендиректор біткоїн-біржі Чанпен Чжао.

Експерти вважають, що справа Ечаварріа може бути так званим попередженням для всіх зловмисників.

Водночас сама криптобіржа Binance наразі підозрюється владою США у відмиванні грошей та порушенні санкцій, згідно з інформацією Reuters. Однак прокурори поки що не висувають звинувачень.

Нагадаємо, що компанія проводить глобальну програму спеціально для правоохоронних органів різних держав. У межах цієї ініціативи представників силових структур навчають виявляти та протидіяти фінансовим кіберзлочинам. Binance Investigations провела та взяла участь у понад 30 таких семінарах.

Також біткоїн-біржа доєдналася до лобістської групи США – Палати цифрової торгівлі. Асоціація просуває інтереси криптоіндустрії.

Читайте біткоїн-новини ForkLog у нашому Telegram — новини криптовалют, курси та аналітика.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK