Нацбанк представив проєкт концепції е-гривні

Національний банк України представив проєкт концепції е-гривні учасникам ринку віртуальних активів та представникам банків та фінустанов. 

Е-гривня визначена як “електронна форма грошової одиниці України”, емітентом якої є НБУ. Вона спрямована доповнити готівкову та безготівкову форми національної валюти. 

Регулятор представив можливий дизайн активу, його архітектуру, характеристики та переваги для надавачів платіжних послуг.

НБУ розглядає декілька можливих варіантів використання е-гривні:

  • для роздрібних безготівкових платежів із можливим функціоналом “програмованих” грошей: для здійснення соціальних виплат, зниження видатків на адміністрування та контроль цільового використання коштів, а також використання смартконтрактів для програмування розрахунків;
  • використання у сфері, пов’язаній з обігом віртуальних активів
  • здійснення транскордонних платежів у швидший, дешевший та прозоріший спосіб.

«Розробка та впровадження е-гривні може стати наступним кроком еволюції платіжної інфраструктури України, сприятиме цифровізації економіки, подальшому поширенню безготівкових розрахунків, зменшенню їх вартості, зростанню рівня їх прозорості і підвищенню довіри до національної валюти загалом”, — заявив заступник глави НБУ Олексій Шабан. 

Нацбанк продовжує працювати над проєктом разом з учасниками ринку, внаслідок чого регулятор має виробити остаточну концепцію е-гривні.

Нагадаємо, НБУ вже декілька років вивчає можливість запуску власної цифрової валюти. У 2017 році Нацбанк звітував про завершення пілотного проєкту з випуску е-гривні.

У 2020 році НБУ та блокчейн-компанія Distributed Lab презентували MVP системи цифрової гривні.

30 червня 2021 року Верховна Рада ухвалила закон “Про платіжні послуги”, який зокрема регламентує загальні принципи випуску CBDC.

Стежте за ForkLog UA у Twitter та Facebook.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK