Прокуратура США звинуватила Gemini і DCG в обмані інвесторів на $1 млрд

Прокуратура штату Нью-Йорк подала позов проти Gemini, Genesis, Digital Currency Group (DCG) та керівництва компаній зі звинуваченнями в обмані більш ніж 230 000 інвесторів на суму понад $1 млрд.

За даними слідства, Gemini збрехала користувачам щодо стейкінгової програми Earn, яку реалізовувала спільно з Genesis. Компанія братів Вінклвосс неодноразово запевняла інвесторів, що продукт є низькоризиковим.

Залучені в рамках Earn кошти Gemini передала Genesis, яка використовувала їх для видачі кредитів Three Arrows Capital і Alameda Research.

Gemini знала, що позики Genesis мають недостатнє забезпечення, а фінансові показники кредитора є незадовільними, проте приховала це від інвесторів, стверджують правоохоронці.

Genesis, її екс-глава Сітіро Моро, материнська компанія DCG та її CEO Баррі Сілберт звинувачуються в шахрайському приховуванні збитків на суму понад $1,1 млрд, яких зазнали інвестори.

Більшу частину цієї суми платформа криптокредитування втратила через банкрутство Three Arrows Capital у червні 2022 року. Унаслідок проблем в іншого клієнта – Babel Finance – Genesis втратила ще $100 млн.

На думку слідства, компанія не провела належного аудиту фінансового стану позичальників. Крім того, платформа вводила в оману Gemini щодо регулярного моніторингу забезпечення кредитів. Насправді, наприклад, від Three Arrows Capital фірма не отримувала звітність понад два роки.

Керівництво структур DCG вступило в змову, намагалося приховати понесені збитки від компанії Вінклвоссів, інвесторів Earn і спільноти. Материнська компанія погодилася видати Genesis вексель на $1,1 млрд із десятирічним терміном погашення з річною ставкою в 1%. Боргові зобов’язання стали частиною схеми обману, заявили в прокуратурі.

Genesis після ліквідації Three Arrows Capital неодноразово надавала Gemini неправдиві звіти про фінансовий баланс, включно з оборотними активами суму векселя. Це було завідомою неправдою, оскільки до цієї категорії належать кошти, які протягом року можна обернути на гроші та їхні еквіваленти, підкреслили правоохоронці.

Прокуратура попросила суд заборонити відповідачам займатися будь-яким бізнесом, пов’язаним із торгівлею цінними паперами в штаті, зобов’язати їх відшкодувати втрати інвесторам і повернути незаконно отримані доходи.

“Жителі Нью-Йорка та інвестори по всій країні втратили понад $1 млрд, оскільки їм навіювали відверту брехню про те, що їхні вкладення в Earn у безпеці та будуть зростати. Замість цього Gemini приховала ризики інвестування в Genesis, а остання збрехала про свої втрати”, – заявила генеральний прокурор штату Летиція Джеймс.

Нагадаємо, у вересні Genesis подала позов проти DCG, вимагаючи від материнської компанії погасити кредити на загальну суму понад $600 млн.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK