Рік після The Merge: дефляційна Ethereum і проблеми централізації

Через рік після переходу Ethereum на алгоритм консенсусу Proof-of-Stake (PoS) мережа стала екологічнішою, криптовалюта — дефляційною, але екосистема зіткнулася з низкою проблем.

15 вересня 2022 року розробники активували масштабне оновлення The Merge. Основна мережа об’єдналася з PoS-блокчейном Beacon Chain, і два ланцюжки стали рівнями виконання і консенсусу відповідно.

Найкардинальнішою зміною став перехід з Proof-of-Work (PoW) на PoS, що помітно знизило енергоспоживання Ethereum.

За даними Центру альтернативних фінансів Кембриджського університету, показник впав на 99,9% порівняно з колишніми 21,41 ТВт-год за рік. Споживана мережею потужність скоротилася з 2,44 ГВт до 836 кВт.

Дані: Центр альтернативних фінансів Кембриджського університету.

Ethereum стала дефляційною

У серпні 2021 року в мейннеті Ethereum відбувся хардфорк London. Серед інших у його межах було імплементовано пропозицію щодо поліпшення EIP-1559, яка передбачала спалювання частини транзакційних комісій.

Механізм скоротив емісію нових монет. Після The Merge процес спалювання значно прискорився. Згідно з Ultra Sound Money, з моменту переходу мережі на PoS пропозиція криптовалюти скоротилася більш ніж на 300 000 ETH.

Дані: Ultra Sound Money.

Передбачається, що це має позитивно впливати на ціну активу, підвищуючи попит. Однак за рік котирування Ethereum щодо біткоїна знизилися приблизно на 25%. Цифрове золото продовжує працювати на алгоритмі PoW з поточною річною інфляцією близько 1,8%.

Засновник і CEO ITC Crypto Бенджамін Коуен звернув увагу на тренд – після The Merge курс Ethereum у парі з біткоїном демонструє дедалі нижчі як максимуми, так і мінімуми.

При цьому дефляційна модель Ethereum не є стабільно стійкою. За останні сім днів на тлі падіння мережевої активності ринкова пропозиція збільшилася приблизно на 3870 ETH.

Домінування в екосистемі Ethereum почало переходити до протоколів ліквідного стейкінгу

Після міграції на алгоритм PoS функції захисту мережі та емісії монет перейшли від майнерів до валідаторів. Останнім необхідно запустити ноду і розмістити для стейкінгу 32 ETH.

Користувачі з меншими сумами також можуть брати участь в отриманні пасивного доходу, делегуючи кошти через валідаторів або спеціальні платформи та сервіси.

Активоване 13 квітня 2023 року оновлення Shapella дало змогу виводити заблоковані монети, що в підсумку призвело до масового переходу до стейкінгу. Аналітики звернули увагу, що насамперед від цього виграли LSD-протоколи на чолі з Lido Finance.

За даними DeFi Llama, на платформах для ліквідного стейкінгу заблоковано 11,96 млн ETH, що становить приблизно 10% від загальної пропозиції криптовалюти.

Частка Lido в сукупному TVL подібних протоколів перевищує 72%.

Дані: DeFi Llama.

Зростальний рівень контролю мережі з боку централізованих платформ викликав занепокоєння у деяких учасників. У результаті кілька сервісів ліквідного стейкінгу підтримали ініціативу Ethereum-розробника під псевдонімом Superphiz щодо самообмеження частки ринку 22%. Про роботу з інтеграції правила заявили Rocket Pool, StakeWise, Stader Labs, Puffer Finance, The Swell і Diva Stting.

Однак спільнота Lido більшістю в 99,81% проголосувала проти самообмежень. Це дало привід Superphiz заявити, що протокол має намір контролювати більшість валідаторів на Beacon Chain.

Віталік Бутерін назвав однією з ключових проблем централізацію нод

За досить високих вимог до обсягу завантажуваних даних валідатори Ethereum почали масово використовувати для запуску нод централізовані хмарні сервіси.

Згідно з Ethernodes, 58,7% з 5901 активних вузлів працюють в Amazon Web Services. Ще 6,7% припадає на Hetzner Online, 5,2% – на Google Cloud.

Дані: Ethernodes.

На думку багатьох експертів, такий стан робить блокчейн другої за капіталізацією криптовалюти вразливим для централізованої точки відмови.

Співзасновник Ethereum Віталік Бутерін назвав ситуацію однією з ключових проблем мережі. Рішення він бачить у здешевленні та спрощенні підтримки нод з використанням доступного і недорогого обладнання. Однак суто технічні обмеження навряд чи не дадуть змоги реалізувати це ще 10-20 років, визнав експерт.

Нагадаємо, напередодні річниці The Merge Бутерін поділився поглядом на майбутнє екосистеми Ethereum.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK