Росс Ульбріхт відбув 10 років ув’язнення з двох довічних термінів

Засновник даркнет-ринку Silk Road Росс Ульбріхт відбув у в’язниці перше десятиліття з двох довічних термінів, до яких його засудили 2015 року.

“Іноді я боюся, що проведу залишок свого життя за бетонними стінами і замкненими дверима. Але мені більше нікого звинувачувати. Сюди мене привів мій неправильний вибір. Усе, що я можу зараз робити, це молитися про милосердя”, – написав він.

Створена Ульбріхтом у 2011 році платформа відома як перший сучасний інтернет-маркетплейс “тіньової мережі” з платіжною системою на основі біткоїна.

Влада США заарештувала засновника Silk Road у жовтні 2013 року. У травні 2015 року окружний суддя США Кетрін Форест засудила Ульбріхта до подвійного довічного тюремного ув’язнення без права на умовно-дострокове звільнення. Його визнали винним у трафіку наркотиків через даркнет-маркетплейс Silk Road, змові з метою перевезення наркотиків, зломі комп’ютерних мереж і відмиванні грошей, а також у керівництві злочинною організацією.

У грудні 2017 року Росс Ульбріхт заявив, що має намір оскаржити винесений йому вирок у Верховному Суді США. Він стверджував, що його права були порушені під час розслідування і подальшого судового процесу. Але в червні 2018 року Верховний суд відхилив клопотання.

Тоді ж організатори кампанії Free Ross Ulbricht розмістили на Change.org петицію з проханням до президента США Дональда Трампа помилувати засновника Silk Road. Однак до затвердженого в січні 2021 року ексглавою держави списку із 73 осіб він не потрапив.

Згідно із судовими документами, за час роботи даркнет-маркетплейса на ньому було здійснено продажі на 9 519 664 BTC. З лютого 2011 по липень 2013 року платформа отримала 600 000 BTC у вигляді комісій. В той час ці суми становили приблизно $1,2 млрд і близько $80 млн відповідно.

Справа Ульбріхта привернула широку увагу громадськості. За даними сайту Free Ross, понад 250 організацій, відомих людей і лідерів думок висловилися за його звільнення. У 2019 році серед них опинився відомий венчурний інвестор Тім Дрейпер.

Пізніше Ілон Маск заявив, що вирок творцеві Silk Road виявився занадто жорстоким.

Ульбріхт також отримав широку підтримку з боку криптоспільноти. Один із користувачів навіть назвав його “політичним біткоїн-ув’язненим”.

“Дехто волів би, щоб ми забули його, але біткойнери ніколи цього не зроблять”, – заявив він, нагадавши, що зробив Silk Road для просування першої криптовалюти.

Інша коментаторка назвала Ульбріхта “другим святим біткоїна”.

Інвестор Патрік Блюменталь зазначив, що під час запуску Silk Road у лютому 2011 року цифрове золото коштувало $1.

“Сума досягла $27 протягом тижня після того, як Gawker опублікував статтю про Silk Road у червні того самого року, і $145 на момент арешту Росса”, – наголосив він.

На його думку, Ульбріхт “катапультував біткоїн у свідомість людей” зі статусу “іграшки для гіків”.

Багато хто, як і Блюменталь, пригадав історію Silk Road і зазначив, що засновник маркетплейса отримав шокуючий термін, не вчинивши жодного насильницького злочину.

За словами президента організації You Are The Power Спайка Коена, фактично, Ульбріхта засудили за незаконні дії інших осіб на платформі.

Засновник Silk Road і багато хто з його прихильників упевнені, що причиною такого серйозного вироку стали звинувачення в організації замовного вбивства. Однак, незважаючи на те, що ця інформація була озвучена в суді, вона не увійшла до обвинувального висновку.

Зібрані Free Ross дані, показують, що середній термін за вироками для інших учасників Silk Road склав шість років. Найбільший продавець наркотиків на даркнет-маркетплейсі отримав сім років в’язниці і вже вийшов на свободу.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK