Сем Бенкман-Фрід спростував показання свідків у справі про крах FTX

  • Сем Бенкман-Фрід пояснив крах біржі помилками співробітників.
  • Запуск FTX передбачався для подальшого продажу Binance.

Показання колишнього CEO FTX Сема Бенкмана-Фріда (SBF) перед присяжними в справі про крах біржі суперечили позиціям ключових свідків по ряду важливих моментів. Про це повідомляє CoinDesk.

Журналісти відзначили, що підприємець використовував набагато більше слів, ніж було потрібно для відповіді на поставлені питання. За це суддя його неоднократно критикував.

SBF пояснив крах FTX і Alameda Research помилками та прорахунками співробітників, а не навмисним шахрайством.

Хто винен? Версія Бенкмана-Фріда

За словами колишнього CEO, він нікого не обманював і не присвоював кошти клієнтів — він побудував компанію, яка «виявилася в основному протилежною» його первісним уявленням.

«Найбільшою помилкою була відсутність спеціальної команди з управління ризиками […]. У нас було декілька людей, які певною мірою були втягнуті, але ніхто не займався цим повністю. Було допущено значні недогляди», — заявив Бенкман-Фрід.

Показання SBF збігалися з аргументами його адвокатів. Останні стверджували, що співзасновник FTX не встигав відстежувати всі процеси в компанії, що динамічно розвивалась в період, коли індустрія зіткнулася з низкою ринкових шоків.

З виступів Бенкмана-Фріда випливало, що всі ключові свідки процесу надали неправдиві свідчення.

Зокрема, стосовно алгоритму роботи страхового фонду платформи колишній голова FTX заявив, що не був автором ідеї та не займався цим питанням.

Також він спростовував своє відношення до «демонстрації» доходів за 2021 рік в розмірі $1 мільярд. Колишній голова криптобіржі підкреслював, що не обговорював подібну пропозицію.

Стосовно хеджування ризиків Alameda Research SBF заявив про обговорення питання з колишнім головою компанії Керолайн Еллісон регулярно, але це не призвело до чогось конкретного.

Раніше остання заявила, що за дорученням Бенкмана-Фріда розробила сім різних варіантів фінансової звітності для інвесторів, які приховували справжнє становище речей. SBF стверджував, що ідея виникла саме від Еллісон.

За словами підприємця, про «діру» в $8 мільярдів він не мав уявлення до жовтня 2022 року.

Стосовно пожертвувань SBF заявив, що не надавав конкретні вказівки підлеглим, беручи на себе відповідальність лише за залучення Guarding Against Pandemics, керівником якої був його брат.

Згідно CoinDesk, викладена версія подій деяким присяжним здалася «правдоподібною».

Роль Binance

Колишній CEO під час свідчень в суді заявив, що FTX створили для обслуговування ніші, яка в майбутньому мала привернути Binance. На це звернули увагу журналісти Decrypt.

У 2019 році SBF та другий співзасновник Гері Ван прийшли до ідеї запуску криптобіржі з фокусом на маржинальній торгівлі та можливості укладати великі угоди. На той момент ця ніша була невідомою, що могло зацікавити Binance.

Конкурент справді висловив бажання придбати FTX, але це сталося лише в листопаді 2022 року. Однак компанія Чанпена Чжао відмовилася від угоди, посилаючись на «неконтрольовані» проблеми платформи.

За словами SBF, на ранньому етапі залучення клієнтів було складним завданням. Розвинути стартап у життєздатний бізнес допомогло «сарафанне радіо». У 2019 році виторг біржі досяг $20 мільйонів. До 2021 року добовий показник перевищив $3 мільйони.

Однією з переваг FTX був механізм управління ризиками. Порівняно з іншими гравцями того часу система, яка відповідала за ліквідацію позицій трейдерів, була більш вдосконаленою, вказав Бенкман-Фрід.

Архітектором коду став Ван, тоді як SBF його «не писав і не читав», вносячи свій внесок з концептуальної точки зору.

Ще однією привабливою рисою платформи стала кросс-маржинальна торгівля — опція дозволяла трейдерам використовувати надмірну маржу в одній угоді для виконання вимог в інших.

Замість поглинання FTX розробники Binance відтворили згаданий функціонал.

За словами SBF, для запуску utility-токена FTT його надихнув досвід конкурента з BNB. Він також намірювався впровадити функцію спалювання, заохочуючи власників активу.

Binance стала першим інвестором FTX, надавши біржі BNB суму $80 млн як стартовий капітал. Пізніше організація Бенкмана-Фріда викупила цю частку за $2,1 млрд у FTT та інших цифрових активах.

Рішення Binance продати її utility-токени у листопаді 2022 року призвело до ланцюга подій, який завершився банкрутством FTX.

Продовження виступу Бенкмана-Фріда заплановано на 30 і, можливо, 31 жовтня.

Раніше у суді виступили близькі SBF — колишній технічний директор FTX Нішад Сінгх і екс-CEO Alameda Каролайн Еллісон

У жовтні новий менеджмент і кредитори компанії схвалили план компенсації клієнтам. К середині 2024 року користувачі біржі можуть отримати виплати за претензіями в розмірі $9,2 млрд. 

Також стало відомо, що FTX розглядає питання, чи слід реорганізувати платформу з партнером, самостійно або знайти покупця.

Нагадаємо, прокуратура США інкримінувала SBF сім кримінальних злочинів. Він не визнав вину в жодному з пунктів.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK