У Bloomberg підрахували кількість компаній з регулярними аудитами

Щонайменше половина криптовалютних компаній не дотримуються традиційних стандартів ведення бізнесу та “грають за власними правилами”. Таких висновків дійшли у Bloomberg.

У першому кварталі 2023 року автори дослідження опитали представників 60 фірм з фокусом на цифрові активи, серед яких були біткоїн-біржі, майнінгові компанії, емітенти криптовалют та аналітичні платформи.

Представники видання зауважили, що кожне підприємство отримало однаковий перелік питань, утім 17 компаній відмовилися брати участь в опитуванні, а ще 8 фірм надіслали лише частину відповідей.

Згідно з дослідженням Bloomberg, близько половини криптокомпаній залучають аудиторів для перевірки фінансової звітності.

За словами партнерки венчурної фірми Anthemis Рут Фоксі Блейдер, регулярна співпраця з аудиторами — основний показник надійності компанії для інвесторів.

“Криптовалютна індустрія обіцяє відкритість у веденні записів, однак сектор не впорався з такою відповідальністю. Ця галузь представляє собою анонімність, замасковану під прозорість”, — заявила експертка.

Кількість компаній, які регулярно співпрацюють з аудиторськими компаніями, позначені чорним кольором на графіку. Дані: Bloomberg.

Однак чимало компаній сектору цифрових активів скаржаться на те, що великі аудиторські фірми не хочуть співпрацювати з ними, йдеться у матеріалі видання. Водночас криптовалютні біржі Binance та Bitfinex заявили, що представники “Великої четвірки” не мають необхідного обладнання для проведення аудиту для криптопідприємств.

Згідно з результатами опитування, криптобіржа Coinbase, емітент Circle та компанія Ripple співпрацюють з аудиторською фірмою Deloitte, а фінансові справи Chainalysis і Ledger перевіряє EY.

“Велика четвірка” обслуговує 46% опитаних криптокомпаній. Дані: Bloomberg.

У Bloomberg заявили, що лише “декілька” криптокомпаній дотримуються певних регуляторних норм. З отриманих даних також випливає, що 63% фірм мають незалежну раду директорів.

38 фірм підтвердили наявність такого органу всередині підприємства, серед яких Kraken, OpenSea, Crypto.com та Uniswap Labs. Емітент Tether, біржа Huobi та Magic Eden поповнили перелік компаній, які не мають незалежної ради директорів. Таких фірм Bloomberg нарахував близько десяти.

“Наявність декількох незалежних осіб у такій раді — найкраща практика. Однак фірми будуть створювати такі органи лише, коли влада ухвалить правила щодо цього”, — підсумував очільник юридичної фірми Hogan Lovells Джон Селмон.

Раніше сенатори США Елізабет Воррен і Рон Уайден закликали владу вжити заходів проти «фіктивних аудитів» криптовалютних компаній.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK