У МФВ заявили про загрозу криптовалют фінансовій стабільності

Члени виконавчої ради Міжнародного валютного фонду (МВФ) розробили та обговорили документ із рекомендаціями для країн-членів щодо регулювання криптоактивів.

Впровадження “ефективної політики” щодо цього сектору стало пріоритетним завданням на тлі краху різних бірж та інших учасників криптовалютної екосистеми, а також певних криптоактивів, говориться в заяві

У МВФ зауважили, що, хоча передбачувані потенційні вигоди від криптоактивів ще не матеріалізувалися, значні ризики вже з’явилися, зокрема макроекономічні. Експерти також звернули увагу на серйозне занепокоєння стосовно фінансової стабільності та цілісності, правових ризиків і захисту користувачів.

Члени виконавчої ради МВФ вважають, що зростання популярності криптовалют у деяких країнах, “екстратериторіальний характер” подібних активів та їхніх постачальників, а також посилення взаємозв’язків із фінансовою системою спонукають “до необхідності комплексної, послідовної та скоординованої відповіді” регуляторів.

Дев’ять елементів

Експерти описали структуру з дев’яти елементів для подальшої розробки регуляції владою різних країн:

  1. Захист монетарного суверенітету та стабільності шляхом зміцнення рамок монетарної політики та відмова від надання криптоактивам статусу офіційної валюти чи законного платіжного засобу.
  2. Уникнення надмірної волатильності потоків капіталу та підтримання ефективності заходів з управління потоками капіталу.
  3. Аналіз та розкриття фіскальних ризиків та застосування однозначного податкового режиму щодо криптоактивів.
  4. Встановлення юридичної визначеності цифрових активів і вирішення протидія ризикам.
  5. Розробка та запровадження пруденційних вимог, вимоги до поведінки та нагляду для всіх учасників криптовалютного ринку.
  6. Створення спільної системи моніторингу між різними національними агенціями та органами влади.
  7. Міжнародні домовленості про співпрацю для посилення нагляду та забезпечення виконання законодавства щодо криптоактивів.
  8. Відстеження впливу криптоактивів на стабільність міжнародної валютної системи.
  9. Посилення глобальної співпраці для розвитку цифрової інфраструктури та альтернативних рішень для транскордонних платежів і фінансів.

Раніше у МВФ заявили, що з​​а останні кілька років криптоактиви перейшли від статусу нішевих продуктів до «масової присутності», внаслідок чого індустрія потребує комплексного регулювання. 

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK