В Elliptic підрахували суму криптовалютних донатів на допомогу Україні

Внаслідок різноманітних ініціатив, спрямованих на допомогу Україні після повномасштабного вторгнення РФ, із залученням криптоактивів зібрано $212,1 млн. Такі дані надали аналітики Elliptic у новому звіті.

Урядові ініціативи

Переважно ця сума складається з донатів, що залучені через ініціативи, що підтримуються або були ініційовані українським урядом, зазначили фахівці. До гаманців криптофонду Aid For Ukraine надійшло $83,3 млн донатів, підрахували в Elliptic.

Від цієї суми, згідно з даними експертів:

  • $29 млн отримано в ETH; 
  • $22,7 млн — у біткоїнах;
  • $15,1 млн — у USDT; 
  • $8,2 млн — у DOT; 
  • $8,2 млн походить від інших активів, включаючи NFT на суму майже $200 000.

“Запущена кампанія з криптопожертв Aid For Ukraine – разом із готовністю українського уряду працювати з NFT та іншими технологіями, пов’язаними з блокчейном, – є безпрецедентними для криптоактивів з точки зору широкого впровадження”, — зазначили фахівці.

Окрім підтримуваного Мінцифрою криптофонду, власні гаманці відкрили для донатів і декілька інших урядових відомств, зокрема кіберполіція та Міністерство охорони здоров’я. Останні зібрали понад $196 000 і $66 000 відповідно.

Дані: Elliptic.

Неурядові організації та інші проєкти

Найбільше донатів на допомогу ЗСУ серед неурядових організацій зібрав фонд “Повернись живим”.

повернись живим криптовалюти
Дані: Elliptic.

Багато фондів використовували DeFi, ДАО та NFT для збору пожертв. 

Криптоактиви на суму близько $72 мільйонів залучили різноманітні блокчейн-проєкти, включно з NFT-колекціями. Здебільшого отримані кошти спрямовувалися до різних фондів, вказали в Elliptic.

благодійність україна криптовалюти
Дані: Elliptic.

Деякі процесингові та блокчейн-сервіси допомогли отримати криптовалютні пожертви благодійним організаціям, які традиційно працюють з фіатом, зазначили експерти.

Тенденція до зменшення

Понад 80% криптовалютних пожертвувань відбулося протягом перших місяців після початку повномасштабного вторгнення, зазначили експерти. 

криптодонати за місяцями
Дані: Elliptic.

Тенденцію до зменшення донатів у криптоактивах зазначали у різних фондах. У Мінцифрі у розмові з ForkLog UA зазначили, що криптофандрейзинг “виконав свою місію — надав підтримку до того часу, як надійшла офіційна допомога від наших західних партнерів”.

Аналіз Elliptic продемонстрував, що більшу частку активів надсилають з біткоїн-бірж, значну кількість — з NFT-маркетплейсів, менша частина надходить з децентралізованих платформ. 

Використання міксерів пояснюється донатами з РФ або “проросійських юрисдикцій”, де люди можуть намагатися приховати факт пожертв Україні, вказали фахівці. 

розподіл донатів у крипті
Дані: Elliptic.

Спроби залучення коштів для підтримки воєнної агресії РФ проти України

Незважаючи на те, що проросійські групи також намагаються залучати кошти через криптовалюти на підтримання воєнної агресії РФ, у співвідношенні до українських зборів їхня сума становить 1:44. 

При цьому понад 10% активів, отриманих гаманцями проросійських груп, пов’язані з незаконною діяльністю — починаючи від даркнет-маркетплейсів до підсанкційних бірж, вказали експерти.

Втім, криптовалютним платформами та фахівцям з кібербезпеки часто вдається виявляти подібні адреси та блокувати їх.

Висновки експертів

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну виявило “як найкращі, так і найгірші сторони” криптовалют, заявили в Elliptic. 

З одного боку, безпрецедентна спроба допомогти Україні всього за кілька годин після вторгнення закріпила криптовалюту як перевірений засіб екстреного збору коштів. З іншого — проросійські угрупування також намагаються збирати пожертвування в криптовалютах, щоб “брати участь у потенційних військових злочинах”, зазначили в Elliptic:

“Однак, мабуть, найважливішим результатом, який слід зазначити, є те, що позитивний внесок криптоактивів значно переважує негативний – зі значним відривом у понад 44:1. […] У своєму бажанні допомогти Україні інновації в криптопросторі прискорилися, дозріли та довели, що вони можуть відігравати важливу роль у формуванні основних світових подій – переважно на краще”. 

Як саме цифрові активи та блокчейн-ком’юніті весь рік допомагали українцям на тлі жорстокої воєнної агресії РФ, врятувавши сотні тисяч життів, читайте в нашому ексклюзиві:

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK