В ЄС запустили центр дослідження ШІ-алгоритмів техкомпаній

В Євросоюзі розпочав роботу новий дослідницький підрозділ ECAT. Спеціалісти центру вивчатимуть вплив алгоритмів, які розробляють та використовують технологічні компанії у межах онлайн-платформ та пошукових систем.

В ECAT допомагатимуть виявляти та усувати потенційні ризики використання алгоритмічних систем, оскільки останні мають “соціальний та психологічний вплив” на користувачів. До команди запросили юристів, спеціалістів з даних, експертів зі штучного інтелекту (ШІ) та соціологів. 

“З допомогою ECAT ми створимо нову цифрову правоохоронну екосистему”, — зазначила членкиня Європейської комісії Рената Ніколай.

Наразі у центрі планують перевірити звітність техкомпаній щодо використання алгоритмів та їхні аудити згідно з законом Digital Services Act.

Новостворений підрозділ входить до складу Об’єднаного дослідницького центру під керівництвом Європейської комісії, який надає незалежні наукові консультації, зокрема і щодо технології нейромереж.

На початку квітня 2023 року головний виконавчий директор Google Сундар Пічаї заявив, що корпорація планує додати функції ШІ до пошукової системи. 

Нагадаємо, що низка експертів, зокрема Ілон Маск та Стів Возняк, закликали призупинити розвиток потужніших за GPT-4 ШІ-систем через серйозні ризики для людства. Водночас співзасновник Microsoft Білл Гейтс вважає, що такий крок не «розв’яже майбутні проблеми».

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK
Exit mobile version