Засновник Kuna назвав можливі причини блокування карткових операцій з гривнею для клієнтів криптобірж

Призупинення операцій в Україні за банківськими картками для користувачів біткоїн-бірж потенційно пов’язане з боротьбою з відмиванням коштів та ухилянням від сплати податків гемблінговим сектором. Про це ForkLog UA заявив засновник криптовалютної біржі Kuna Михайло Чобанян.

За його словами, проблеми з використанням безготівкової гривні користувачами криптовалютних платформ в Україні почалися приблизно у вересні минулого року, але вони суттєво посилилися наприкінці грудня. 

“У чому вся проблема: є P2P, A2C. […] Не лише криптани використовували цей метод. На жаль, ще використовували “гембли” та інші, скажемо, погані актори”, — сказав Чобанян.

Конкретних причин обмежень він не назвав, проте послався на пост нардепа Олексія Жмеренецького про відмивання 54 млрд гривень через гральний бізнес. Частина цієї суми, за словами депутата, виводиться за допомогою криптовалют.

Нещодавно Служба безпеки та Бюро економічної безпеки України розпочали розслідування щодо грального бізнесу. Як писав Forbes, воно стосується ймовірного ухилення цього сегменту від сплати податків за допомогою так званого міскодингу — схеми маніпуляцій банківськими системами для приховування реального походження платежів.

Апдейт:

В коментарі нашій редакції Олексій Жмеренецький підтвердив зв’язок між боротьбою з нелегальним гемблінгом та обмеженнями на криптовалютних біржах.

Чобанян назвав ймовірним наслідком боротьби нову постанову НБУ щодо переліцензування фінансових компаній в Україні та додаткових вимог до них.

Фінансові компанії є виключно “парафією” НБУ, тоді коли влада і силові структури почали боротися з гемблінгом, вони звернулися до Нацбанку, каже Чобанян:

“А які у НБУ є інструменти — або дозволити, або заборонити”.

За його словами, Нацбанк заборонив фінансовим фірмам P2P- та A2C- операції, а так як через них працюють і криптовалютні біржі, й у останніх “все пропало”.

“Крипта тут взагалі ні до чого, вона просто поряд проходить. Але, коли закрили весь ринок, крипта теж закрилася, через те, що застосовуються ті ж механізми”, — сказав засновник Kuna.

ForkLog UA звернувся за коментарями до НБУ, але на момент написання не отримав відповіді.

Що очікує на ринок?

Чобанян вважає, що найбільше виграють ті, “хто займається кешевими обмінами”. 

“Що станеться з ринком? У нас залишиться в якомусь обрізаному вигляді P2P. Тут треба шукати фізособу, яка хоче укласти угоду на таку ж суму […] У нього так, як і у вас, є ліміти, скільки ви можете переказати з картки, а скільки — отримати. Крім того, вам треба погодити конкретну суму. Як це заборонити, я поки не бачу. Інша справа, що це не досить зручно”, — додав він.

Наразі представники криптоіндустрії спілкуються з НБУ, Комісією цінних паперів та фондового ринку та Мінцифрою, каже Чобанян. Втім, поки вирішення ситуації не знайдено. 

“Ймовірніше за все, це скінчить тим, що ринок крипти в Україні перейде повністю в кеш або почне потихеньку згортатися. Ми втратимо наші лідерські позиції [за прийняттям криптовалют]. Це буде репутаційна втрата для України. Це також позначиться на донатах, бо немає сенсу збирати гроші в крипті, тому що ти не зможеш їх конвертувати в гривню”, — вважає Чобанян.

Він також не думає, що ухвалення криптовалютних законів допоможе знайти вихід із ситуації. За словами засновника Kuna, позиція Нацбанку чітка, й шукати вирішення проблеми варто в рамках законодавчої бази, що стосується НБУ:

“Це дуже складна неповоторотка система, тому очікувати, що щось буде відбуватися на користь крипти не варто, бо НБУ ніколи особливо не виступав за крипту. Я б сказав, що 90%, що нічого не відбудеться. 10% все ж на “чорних лебедів” залишу. Навіть, напевно, 1%”.

За словами Чобаняна, на тлі ситуації Kuna переорієнтується повністю на Євросоюз.

“Ми намагаємося знайти якісь шляхи, але поки особливо їх не бачимо […] Ще поборимося, звичайно, але підозрюю, що на цьому все”. 

Раніше біткоїн-біржі повідомили про тимчасове призупинення операцій в Україні за банківськими картками. Як уточнили в розмові з ForkLog UA представники Binance, введення та виведення гривні безпосередньо через українські картки тимчасово недоступні для всіх криптовалютних бірж в Україні.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK