Журналісти розкрили роль батьків SBF у будівництві імперії FTX

Батьки колишнього голови FTX SBF – викладачі Стенфорда Джозеф Бенкман і Барбара Фрід – відіграли ключову роль у перетворенні свого сина із ботаніка в криптомагната зі зв’язками. До таких висновків прийшли в Bloomberg.

Обидва вони здобули видатну кар’єру задовго до припущеного шахрайства SBF, працюючи протягом більше трьох десятиліть на юридичному факультеті університету.

Зазвичай в ЗМІ батьків представляли як глядачів, які надавали емоційну підтримку сину під час обговорень. Але їх імена майже безперечно випливуть під час судового розгляду, зазначили журналісти.

Раніше SBF в інтерв’ю New York Times заявив, що батьки “не були залучені в жодну з відповідних частин” групи компаній. Це нібито стосується лише молодшого брата екс-CEO, який займався благодійними проектами в FTX.

Тим часом колишні співробітники та бізнес-партнери топ-менеджера, який потрапив під кримінальне переслідування, натякали, що в них склалось інше враження. 

Джозеф і Барбара регулярно з’являлися в офісах організації, висловлювали слова підтримки співробітникам і брали участь во внутрішніх комунікаціях. Їх репутація та зв’язки були необхідними складовими успіху FTX-Alameda Research.

На початку становлення бізнесу сина Джозеф Бенкман виступав в ролі юриста. Зі слів нього – “простягав руку допомоги” і демонстрував “свою корисність”.

Батько SBF допомагав складати перші юридичні документи. Зазначається, що Бенкман-старший був присутнім на нарадах і залучався до питань оподаткування і розробки маркетингових матеріалів для FTX та її утиліті-токена FTT.

Респонденти видання підкреслили, що Джозеф відіграв важливу роль у прийнятті рішення про переїзд на Багами після посилення економічного нагляду в Гонконгу, де базувалася компанія. Головним юрисконсультом FTX став Деніель Фрідберг з Fenwick & West, якого наймав особисто Бенкман-старший.

У співробітників склалося враження, що SBF постійно хотів спершу “зателефонувати Джо” перед прийняттям того чи іншого юридичного пропозиції.

Батько Сема розпитував фахівців про їх особисте життя, брав участь в спільних іграх і з’являвся на корпоративних обідах. Його сприймали як “милого старого”, фігуру, яка була поруч, щоб не дати своєму синові втратити контроль над собою в спілкуванні з підлеглими.

Один з ключових інвесторів у платформу (виділила $150 млн) – Sequoia Capital – пояснила своє рішення підтримати починання SBF його роботою в торговій фірмі на Уолл-стріт і вихованням батьків – професорів права Стенфорда.

У 2021 році саме вони звернулися до венчурної фірми і змогли зняти побоювання щодо можливих юридичних і регулятивних ризиків інвестицій в криптобіржу. Ключовим міг виявитися телефонний дзвінок не названого колишнього співробітника SEC, який неофіційно консультував фірму по попередніх угодах, а тепер викладає в Стенфорді.

Колишній чиновник висловився на користь юридичної стратегії FTX, яка передбачала роботу за кордоном, одночасно зі зусиллями з отримання схвалення регулюючих органів США. В розмові він також зауважив, що Бенкман-Фрід – син його друзів.

«Батьки дійсно відкрили двері для Сема», — прокоментував один із співрозмовників.

До цього часу Барбара Фрід організувала політичний рух Mind the Gap, який консультував відомих технологічних донорів, включаючи колишнього CEO Google Еріка Шмідта та співзасновника LinkedIn Ріда Хоффмана. 

Пожертвувавши в 2020 році структурі $5 млн (в 2022 році — вже $40 млн), SBF миттєво став гравцем округу Колумбія (розташування столиці США — Вашингтону).

Бенкман-старший часто супроводжував сина на зустрічах з регулюючими органами та обраними посадовцями. Він також з’являвся на заходах FTX як представник благодійних амбіцій компанії. 

Зокрема, Джозеф рекламував для менш забезпечених мешканців Південної Флориди гаманці з цифровою валютою замість банківських рахунків і обіцяв, що біржа в майбутньому вирішить проблему великої вартості переказів.  

На тлі декларованої скромності SBF (Toyota Corolla, зношені кросівки, спільне проживання з колегами) FTX «самозабутньо витрачала гроші», перетворюючи офіс в «смарагдове місто з Дивовижного чарівника країни Оз».

Коли компанія опинилася на межі банкрутства, Бенкман-Фрід звернувся до свого батька з проханням допомогти мінімізувати збитки, публічно заявивши про відсутність проблем у платформи.

У той час батько і син намагалися впоратися з банк-раном (ситуація, при якій клієнти починають одночасно закривати свої депозити) шляхом прямого діалогу з інвесторами. Зокрема, 7 листопада глава Skybridge Capital Ентоні Скарамуччі дізнався про дефіцит ліквідності на $1 мільярд. Під час наступного дзвінка ця цифра зросла до $4,5 мільярда. Пізніше йшлося вже про $7 мільярдів.

«Я думаю, Джо хотів допомогти синові. […] Ти хочеш думати про своїх дітей тільки найкраще», — прокоментував він.

Безпосередньо перед подачею заяви про банкрутство батько SBF закликав регулюючі органи і кредиторів не поспішати з виносом рішення. Він назвав менеджерів FTX «просто дітьми, які допустили помилку», обіцяючи, що вони повернуть гроші.

Після того, як проблеми біржі стали відомі громадськості, друзі батьків зазнали шоку. Вони намагалися зрозуміти, як двоє людей, які славилися своєю етичністю, могли бути настільки пов’язані з найбільшим у історії США шахрайством.

Після арешту SBF Бенкман-старший скасував свої навчальні курси, а Фрід, яка пішла зі школи за два місяці до краху FTX, покинула Mind the Gap.

«Важко уявити, як вони могли не знати? Максимум, що я можу припустити — це була сліпа віра. У них не було повної картини», — припустив один із співрозмовників.

В Bloomberg допустили правдоподібність цієї версії. Бенкман-Фрід, за словами опитаних, був соціопатом і обманював не лише інвесторів, але і бізнес-партнерів, а також своїх власних співробітників. 

Не буде перебільшенням припустити, що він міг використовувати своїх власних батьків разом з їхньою видатною академічною кар’єрою для «розкрутки», запропонували журналісти.

Але навіть якщо вони не знали про передбачуване незаконне присвоєння коштів, говорять критики, батьки заслуговують на частку вини.

Етичний компас матері SBF міг би пояснити, як її син міг не помічати очевидних моральних недоліків на користь того, що він вважав найвищою доброчинністю. Якщо йти цією логікою: що таке невелике незаконне присвоєння коштів, якщо кінцевим результатом є мільярди доларів для благодійних організацій, які рятують світ? Схожі погляди Фрід розробила в одній із своїх найвідоміших статей.

Джозеф, як вказано вище, відіграв ключову роль у становленні бізнес-імперії.

«У певному сенсі Бенкман-старший був батьком-засновником компанії», — резюмує одне із джерел.

Слухання за обвинуваченнями у скоєнні злочинів розпочнуться 2 жовтня. Прокуратура не висунула претензій до батьків SBF.

Сему Бенкман-Фріду інкримінували 13 злочинів. Пізніше прокуратура зняла обвинувачення у фінансуванні деяких політиків у рамках угоди зі стороною захисту. Засновник FTX не визнав вину ні в одному з пунктів, в тому числі у підкупі китайського чиновника.

Нагадуємо, SBF направив на покриття судових витрат частину коштів, які він подарував своєму батькові на взяті в позику від платформи гроші.

Обсяг виплат у вигляді платежів і позик так званому внутрішньому колу Бенкмана-Фріда — $3,2 мільярда, включаючи його особисто — $2,2 мільярда.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK