Біткоїн-біржа Kraken зупинила стейкінг для клієнтів США під тиском SEC

Криптовалютна біржа Kraken зупинила стейкінгові операції для клієнтів із США. Вона також сплатить $30 млн для врегулювання претензій Комісії з цінних паперів і бірж (SEC). 

Напередодні ЗМІ повідомили про розслідування регулятора щодо біржі. У SEC заявили, що Kraken з 2019 року пропонувала послуги стейкінгу, обіцяючи річний прибуток у 21%.   

«Пропонуючи інвестиційні контракти в обмін на токени інвесторів, криптопосередники повинні належно розкривати інформацію та надати гарантії, яких вимагає законодавство про цінні папери», — сказав голова SEC Гері Генслер. 

Він зазначив, що всі постачальники стейкінгових послуг мають отримувати відповідну реєстрацію. Комісія висунула звинувачення компаніям Payward Ventures і Payward Trading, від імені яких оперує Kraken, у тому, що вони цього не зробили.

Останні не визнали та не заперечили звинувачення SEC. Втім, вони погодилися “негайно припинити” надання послуг стейкінгу та сплатити $30 млн штрафу.

Kraken автоматично зупинила стейкінг для всіх активів американських клієнтів, окрім ETH. Можливість стейкінгу для цієї криптовалюти скасують після того, як у мережі Ethereum відбудеться оновлення Shanghai. Про це платформа повідомила в блозі.

Користувачі в інших юрисдикціях продовжать використовувати послуги через дочірню компанію біржі.

Критика дій SEC

Рішення власного відомства не підтримала комісарка SEC Хестер Пірс. 

Комісія стверджує, що Kraken мала зареєструвати пропозицію стейкінгу в SEC як пропозицію цінних паперів. Втім, “більш фундаментальним питанням є те, чи була б можлива така реєстрація”, зазначила Пірс:

“Замість того, щоб розібратися у програмах стейкінгу та виробити вказівки, ми знову вирішили говорити через примусові дії […] Використання примусових заходів, щоб розповісти людям, що є закон для галузі, що розвивається, не є ефективним або справедливим способом регулювання”.

СЕО Coinbase Браян Армстронг погодився з зауваженнями Пірс. Він зазначив, що вимоги SEC є “лицемірними”, оскільки Комісія не розробила чіткого шляху до реєстрації подібних послуг.

Раніше Армстронг казав, що до нього дійшли чутки про можливу заборону стейкінгу криптовалют для роздрібних інвесторів з боку SEC. Він наголосив, що задіяні в стейкінгу монети не є цінними паперами. 

У вересні 2022 року, після переходу другої за капіталізацією криптовалюти на Proof-of-Stake, глава SEC Гері Генслер допустив визнання монет на базі цього алгоритму цінними паперами.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK