Чотирьох росіян звинуватили в просуванні криптопіраміди Forsage на $340 млн

Американська влада звинуватила чотирьох засновників Forsage у просуванні децентралізованої фінансової криптовалютної піраміди. Про це йдеться в заяві Мін’юсту США.

Всі четверо обвинувачуваних — громадяни РФ. Зокрема, це Володимир Охотников, Олена Обламська, Михайло Сергєєв та Сергій Маслаков.

За даними американської влади, вони просували Forsage як децентралізований проєкт, заснований на мережевому маркетингу та смартконтрактах. 

У соцмережах обвинувачувані стверджували, що Forsage є “законною та прибутковою можливістю для бізнесу”, хоча насправді це була схема Понці та піраміда. Керівники проєкту отримали близько $340 млн від інвесторів-жертв, сказано в повідомленні.

Forsage рекламувався як DeFi-платформа з низьким рівнем ризику на базі Ethereum, яка дозволяла користувачам отримувати довгостроковий пасивний дохід.

Однак блокчейн-аналіз продемонстрував, що 80% інвесторів Forsage отримали менше, ніж вони вклали. При цьому понад 50% не отримували жодної виплати, зазначив Мін’юст.

Крім того, згідно з судовими документами, принаймні один із смартконтрактів було побудовано таким чином, щоб шахрайським шляхом вивести кошти інвесторів з мережі Forsage на криптовалютні рахунки під контролем засновників.

“Обвинувальна заява демонструє здатність департаменту використовувати всі доступні інструменти розслідування, включаючи аналіз блокчейну, для розкриття складних шахрайств із використанням криптовалют та цифрових активів», — зазначається в повідомленні

Охотникова, Обламську, Сергєєва та Маслакова звинувачують у змові з метою шахрайства. У разі доведення вини підсудним загрожує максимальне покарання у вигляді 20 років позбавлення волі.

У серпні звинувачення проти Forsage і її засновників висунула Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC).

Нагадаємо, у 2023 році засновника «криптовалютного» проєкту My Big Coin Рендала Крейтера засудили до восьми років ув’язнення та зобов’язали виплатити понад $7,6 млн компенсації жертвам шахрайської схеми.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK