Ексглава Alameda: SBF хотів стати президентом

10 жовтня колишня CEO Alameda Research Керолайн Еллісон виступила як свідок на слуханнях у справі Сема Бенкмана-Фріда (SBF). Вона зізналася у скоєних під керівництвом ексбойфренда злочинах і розповіла про його великі амбіції.

Перші свідчення

До зали суду 28-річна Еллісон прийшла в сірому костюмі поверх рожевої блузки та поводилася досить стримано, передають журналісти Business Insider. На запитання колишня очільниця Alameda відповідала голосно і чітко, вказавши на SBF лише через 30 секунд після початку виступу.

Замальовка із залу суду за авторством Джейн Розенберг. Джерело: Business Insider.

За словами свідка, Alameda мала доступ до депозитів клієнтів FTX з необмеженою кредитною лінією. При цьому деяка частина коштів надходила безпосередньо на банківські рахунки компанії.

Вона пояснила, що практика використання клієнтських активів почалася за вказівкою Бенкмана-Фріда, коли він був генеральним директором Alameda Research.

Еллісон також відправляла підроблені звіти банкам за наказом свого боса заради приховування хиткого становища компанії.

Оскільки FTX мав бекдор для партнерської фірми на $65 млрд, така практика давала змогу «позичати» певні токени у користувачів для арбітражу та інших маніпуляцій.

Ситуація, що склалася, «дещо турбувала» Еліссон, враховуючи, що клієнтів та інвесторів не попереджали про таку домовленість.

На запитання про звіти щодо сумнівних операцій SBF просто відмахувався, розповідає колишня кохана бізнесмена. Він вважав, що аудитори просто не звернули б на це увагу.

Коли в Alameda виникли проблеми з пошуком нових кредиторів, Бенкман-Фрід вигадав токен FTT, передавши партнеру близько 60-70% емісії монети безплатно. Глава FTX також доручив Еллісону таємно купувати актив, якщо ціна впаде нижче $1.

Маючи на балансі величезну кількість FTT, Alameda могла отримати безстрокові позики від кредиторів на кшталт Genesis.

Бенкмана-Фріда — у президенти

Пізніше Еллісон запитали про амбіції засновника FTX. Дівчина бачила в ньому прагнення стати значущим гравцем у світі бізнесу і політики.

Вона розповіла, що їхні стосунки розвивалися «уривками» з осені 2019 року. Еллісон і Бенкман-Фрід познайомилися на роботі в інвестиційній фірмі Jane Street, де дівчина проходила стажування.

Пізніше бойфренд переконав її приєднатися до хедж-фонду Alameda Research на посаді трейдерки, а вже у 2021 вона стала генеральною директоркою.

Одного разу очільник біржі зізнався, що ймовірність стати «коли-небудь президентом» для нього становить 5%.

На його думку, політичні пожертви були хорошою інвестицією. У 2020 році Бенкман-Фрід увійшов до топ-20 спонсорів нинішнього президента США Джо Байдена, внісши $5,22 млн.

«Він вважав це дуже ефективним вкладенням. З цього можна було отримати дуже високий прибуток за відносно невеликі суми грошей», — розповідає Еллісон.

Вона також додала, що SBF називав себе «по-справжньому нейтральним до ризику».

Одержимість капіталом

У міру того як Alameda позичала все більше і більше, її забезпечення вичерпувалося. При цьому воно підтримувалося так званими «Семкоїнами» — FTT, Serum, Maps і Oxygen. Еллісон схарактеризувала ці монети як неліквід, повідомляє The Block.

Проте у Бенкмана-Фріда все ще виникали проблеми з капіталом, наприклад, коли 2021 року він хотів викупити акції FTX, що належали Binance, FTX.

Однак у міру зростання криптобіржі в Alameda з’явився доступ до все більшого джерела негайного фінансування — депозитів клієнтів. Саме звідти й взялися гроші для угоди з Binance на $2,1 млрд.

До кінця 2021 року SBF заявив про гостру потребу позичити «якомога більше коштів», свідчить Еллісон. Приблизно тоді ж він попросив свою подругу підготувати «мільярди» на венчурні інвестиції.

Екс-CEO Alameda попереджала про високі ризики, які поставлять компанію в небезпечне становище, але Бенкман-Фрід не відступив і оголосив про створення FTX Ventures.

Борги Alameda продовжували зростати й у 2022 році, з’являлися навіть такі, про які сама Еллісон не підозрювала. Тільки в травні вона дізналася про $5 млрд, витрачених на сумнівні інвестиції та політичні внески.

На той момент вартість чистих активів Alameda була «цілком позитивною», враховуючи навіть «достатню частку позикових коштів», констатує Еллісон. Однак різко ситуація змінилася того ж місяця після колапсу Terra і депегу стейблкоїна UST.

Раніше Еллісон визнала провину за пов’язаними з крахом платформи звинуваченнями та погодилася співпрацювати зі слідством. Ексглава Alameda розповіла про маніпулювання ціною utility-токена FTT.

Еллісон також зізналася у свідомому обмані кредиторів. За її словами, вона «знала, що це було неправильно». Ексглава Alameda разом із колишнім CEO FTX приховувала угоди від інвесторів і підробляла фінансові звіти.

Нагадаємо, прокуратура США інкримінувала SBF 13 кримінальних злочинів. Він не визнав провину за жодним із пунктів.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK