В OpenAI закликали Конгрес створити регуляторний орган для штучного інтелекту

Генеральний директор компанії OpenAI, яка стоїть за розробкою нейромережі ChatGPT, Сем Альтман виступив перед Сенатом США та заявив про необхідність регулювання технології штучного інтелекту (ШІ).

Підприємець наголосив, що використання ШІ для маніпулювання виборцями та дезінформації викликає у нього “занепокоєння”, оскільки у Сполучених Штатах “наступного року відбудуться вибори президента, а нейромережі вдосоконалюються”.

“Ми вважаємо, що регулювання сектору з боку влади має вирішальне значення для зниження ризиків, які пов’язані з більш просунутими [мовними] моделями”, — заявив Альтман.

Він запропонував створити обов’язкове ліцензування для тих компаній, які працюють над найпотужнішими ШІ-технологіями. Альтман впевнений, що створення регуляторного органу, який контролюватиме проєкти на всіх стадіях, забезпечить дотримання заходів безпеки у розробці нейромереж.

Також він зауважив, що агентство повинно мати повноваження відкликати технологію у разі необхідності.

“Якщо у технології ШІ щось йтиме не так, хочу наголосити, що збій може бути суттєвим, ми хочемо співпрацювати з урядом”, — наголосив CEO OpenAI.

Крім того, Альтман визнав, що технологія ШІ скоротить кількість робочих місць. Утім, на його думку, вона також сприятиме створенню нових професій.

“Я дуже оптимістично налаштований щодо вакансій у майбутньому”, — поділився бізнесмен.

Водночас темпи розповсюдження технології штучного інтелекту та його вплив на життя викликає все більше стурбованості у експертів та представників влади. Низка відомих дослідників, підприємців та науковців закликали негайно призупинити навчання систем ШІ, потужніших за GPT-4. Зокрема лист підписав й мільярдер Ілон Маск, який виступав співзасновником OpenAI.

У Канада, Німеччині, Франції, Швеції та ще низці країн почали дослідження можливих ризиків ChatGPT для конфіденційності.

На початку травня Адміністрація президента США Джо Байдена провела зустріч з представниками компаній Alphabet, Anthropic, Microsoft та OpenAI, присвячену розвитку та ризикам нейромереж.

Нагадаємо, що Google Україна в партнерстві з Міністерством цифрової трансформації анонсували безоплатний освітній курс «Основи AI».

Чому ми недооцінюємо швидкість появи потужного ШІ та не боїмося цього (хоча, ймовірно, варто б) читайте у нашому ексклюзиві:

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK