В Естонії закрилися майже 400 криптокомпаній

В Естонії фінансовий регулятор FIU дослідив діяльність зареєстрованих криптовалютних компаній. Внаслідок перевірок 389 фірм припинили надавати свої послуги на території країни. 

Майже 200 постачальників послуг, пов’язаних з віртуальними активами, добровільно пішли з ринку, а у решти регулятор відкликав ліцензію через невідповідність вимогам, згідно з пресрелізом FIU. Станом на 1 травня 2023 року в Естонії ведуть свою діяльність 100 команій з фокусом на цифрові активи.

Перевірки розпочалися на тлі ухвалення змін до законів щодо протидії тероризму та відмиванню коштів, які набули чинності у березні 2023 року. У FIU зазначили, що реакція регуляторного органу була “релевантною” до нових норм.

“Ми зіткнулися з ситуацією, яка здивувала би будь-якого регулятора”, — заявив очільник відділу фінансової розвідки Матіс Мекер.

Представники FIU виокремили низку проблем, які призвели до закриття компаній в країні:

  • деякі фірми зазначали керівниками осіб без їхнього відома;
  • частина співробітників криптокомпаній фальсифікували свої резюме та професійний досвід;
  • відсутність офісів за вказаними адресами;
  • “нелогічні” бізнес-плани;
  • представники фірм не робили дослідження ринку та не надавали робочих місць місцевим жителям.

Посилення AML-законів в Естонії відбулося на тлі ухвалення регламенту щодо регулювання ринків криптоактивів на території ЄС (MiCA). Останній об’єднує криптоактиви, емітентів та постачальників послуг у єдину нормативно-правову базу.

Раніше ОБСЄ та Україна обговорили ризики відмивання цифрових активів, а британський регулятор організував «зачистку» незареєстрованих біткоїн-ATM.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK