Журналісти дослідили привабливість юрисдикцій ЄС для криптокомпаній

З 2000 зареєстрованих криптокомпаній в ЄС 938 базуються в Польщі, що майже вдвічі більше, ніж у Литви, яка посідає друге місце з 499 компаніями. Такі дані надані журналістами DL News.

Дані: DL News.

У виданні пояснили таку ситуацію легкістю реєстрації в Польщі: строк не перевищує двох тижнів, а витрати становлять близько €150. Компаніям не потрібен фізичний офіс. Основною перевагою є доступ до інших країн економічного блоку.

“Деякі реєструються в Польщі лише для того, щоб закріпитися в ЄС”, — пояснив юрист tau.legal Ярослав Новацький.

Закон MiCA, що набуде чинності у грудні 2024 року, може змінити регуляторний ландшафт у регіоні. Протягом наступних 15 місяців Польща та інші члени ЄС будуть змагатися за позиції, щоб залучити сюди бізнес, пов’язаний з цифровими активами.

Місцевим органам влади доведеться пристосувати свої правила до режиму в Брюсселі, і ті, хто діє найшвидше, можуть отримати ключову перевагу. Згідно з MiCA, криптокомпанія, яка базується в будь-якій країні ЄС, зможе без особливих зусиль “отримати паспорт” у будь-якій інший державі-члені ЄС.

За словами експерта, керівництву подібних організацій в Польщі доведеться зробити трохи більше, ніж заявити про дотримання законів про запобігання відмиванню грошей (AML) та надати докази практики, пов’язаної з криптовалютами. Додатковим бар’єром буде отримання ліцензії, що є більш суворим процесом, ніж реєстрація.

Журналісти вказують на амбіції Франції в зайнятті провідних позицій. Отримання ліцензії тут може затягнутися на рік, але влада країни має намір адаптувати своє місцеве законодавство задовго до набрання чинності MiCA.

На думку видання, в у Франції є гарні шанси реалізувати свої наміри, оскільки крім чіткого регуляторного режиму потрібна підприємницька культура, яка приваблює таланти, фінансування і великих гравців.

“Для такого роду постачальників послуг необхідно створити екосистему”, — пояснив Франческо Паоло Патті, доцент Міланського університету Бокконі та член Європейського юридичного інституту.

На даний момент список компаній, які подали заявку на отримання ліцензії, налічує декілька десятків, серед них OKX та Circle.

Для отримання обов’язкової реєстрації в місцевому Управлінні з фінансових ринків посадові особи вивчають бізнес-практику, управління персоналом, ІТ-системи та політику щодо конфлікту інтересів.

Компанії повинні заплатити збір у розмірі €1000 за базову ліцензію, і витрати на юристів можуть становити десятки тисяч євро.

Отримавши ліцензію більш високого рівня, криптокомпанії можуть практично повністю відповідати вимогам MiCA на місяці раніше встановленого терміну. Крім подвійних витрат на збір заявники беруть на себе зобов’язання підтримувати мінімальний рівень резервів і купувати страховку.

На даний момент такий статус отримала лише дочка Societe Generale – фірма Forge.

“Гіганти галузі, такі як Circle і Binance, розуміють, що отримання цієї ліцензії сьогодні дозволить їм завтра працювати в рамках MiCA”, — пояснив Патті.

У березні 2023 року влада Франції прийняла ряд нових правил для ліцензування та реєстрації криптовалютних компаній. Поправки виявилися менш суворими порівняно з раніше запропонованими.

Рекомендуємо ознайомитись з нашим детальним аналізом MiCA та впливом цього регламенту на Україну.

Нагадаємо, у травні  Ганна Воєводіна, СЕО та засновниця Manimama Legal & Growth Agency, розповіла детальніше про MiCA та TFR спеціально для ForkLog UA

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK