ЗМІ: у Китаї створять єдиний орган з нагляду за фінансовими секторами

У Китаї оголосили про намір створити новий державний орган, який здійснюватиме нагляд майже за всіма фінансовими секторами. Про це повідомляє Bloomberg.

За даними видання, влада КНР планує реформувати всю систему контролю. Згідно зі змінами, новий регуляторний орган візьме на себе частину функцій центробанку, наглядатиме за банківською сферою, сектором страхування, а також іншими фінансовими галузями. Виключення становлять лише цінні папери.

Новий регулятор може взяти під контроль й обіг цифрового юаня як частини китайської фінансової системи. Наразі за впровадження e-CNY в традиційну економіку відповідає Національний банк Китаю.

Мета нового органу — охопити «сліпі місця» в протидії незаконним практикам у фінансах, за словами керівника Pingtan Strategic Asset Management Ю Ланкіяна. Такий підхід має «зміцнити інституційний нагляд та посилити контроль за функціями [компаній]».

Китайський уряд також планує створити національне бюро, яке здійснюватиме нагляд за обміном даних з боку корпорацій. Знайомі з ситуацією особи стверджують, що регулятор може заборонити компаніям збирати певну інформацію про споживачів та ділитися даними з іноземними партнерами.

Згідно з The Wall Street Journal, очільники техкомпаній стурбовані такими змінами, адже, на їхню думку, такий підхід може «задушити» інновації. За даними New York Times, криптопідприємці тікають з Китаю до Сінгапура через недовіру до влади.

Нагадаємо, що Міністерство науки та технологій КНР схвалило будівництво Національного інноваційного центру блокчейн-технологій у Пекіні. Водночас місцеві регулятори наказали техгігантам не надавати доступ до ChatGPT через неможливість цензурувати відповіді.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK
Exit mobile version