Колишній очільник FTX US звинуватив Бенкмана-Фріда у «газлайтингу та маніпуляціях»

Експрезидент американського підрозділу збанкрутілої криптобіржі FTX Бретт Гаррісон розкрив історію стосунків із засновником компанії Семом Бенкманом-Фрідом (SBF). За його словами, чоловіки перебували у конфлікті, а SBF поводив себе «злобно та неконтрольовано».

Гаррісон обіймав посаду очільника фірми FTX US з травня 2021 року. 27 вересня 2022 року він оголосив про звільнення. Подібне рішення здивувало багатьох, адже його робота «здавалася тоді мрією», поділився колишній топменеджер.

«Перші місяці в компанії були чудовими […] Через півроку у наших з Семом відносинах стався розлом. У той момент я наполягав на незалежності команди американського підрозділу від материнської компанії [яка базувалася на Багамських островах], Сем був проти», – згадує Гаррісон.

За словами колишнього очільника FTX US, він спостерігав невпевненість, злобність та неконтрольований темперамент Бенкмана-Фріда, коли хтось йому суперечив:

«Він був не тією людиною, яку я пам’ятав».

Бретт Гаррісон працював разом з засновником біткоїн-біржі у торговій фірмі Jane Street і вважав його «чуйним та допитливим». Зміни у поведінці Фріда він прийняв за ознаки залежності або психічного розладу.

Гаррісон зазначив, що у FTX US працювали професіонали, які також не поділяли політику управління SBF, їхній досвід «не мав значення і був знецінений».

«Сем вороже ставився до мене, застосовував газлайтинг та вдавався до маніпуляцій. Це було жахливо. Я шукав інформацію про рішення, які були ухвалені за моєю спиною», – зізнався ексочільник фірми.

У квітні 2022 року Гаррісон погрожував залишити посаду, якщо низка проблем, які впливають на майбутній успіх FTX, не буде усунена. У відповідь йому нібито пригрозили зруйнувати кар’єру та наказали попросити письмового вибачення у Бенкмана-Фріда.

Тоді президент американського підрозділу вирішив звільнитися та сфокусуватися на створенні власної компанії. Водночас він не очікував, що проблеми криптобіржі, які він спостерігав, були спричинені багатомільярдним шахрайством з боку керівників FTX та пов’язаного хедж-фонду Alameda Research.

«З того, що було оприлюднено, зрозуміло, що цю схему контролювали Сем та його найближче оточення у FTX.com та Alameda. Я, як і інші керівники FTX US, туди не входив», – зазначив Гаррісон.

Нагадаємо, що згідно зі звинуваченнями американських регуляторів та свідченнями нового СЕО FTX Джона Рея, керівництво FTX приховувало нецільове використання клієнтських коштів.

Колишня голова Alameda Research Керолайн Еллісон зізналась, що вона та SBF свідомо вводили кредиторів в оману.

Сем Бенкман-Фрід відмовився визнати свою провину у справі щодо шахрайства та вийшов під заставу у $250 млн. Наступний розгляд справи відбудеться 2 жовтня 2023 року.

Читайте біткоїн-новини ForkLog UA у нашому Telegram — новини криптовалют, курси та аналітика.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK